Името Фидел Кастро Рус е познато на целия свят, но животът му продължава за много хора да бъде загадка. Предлагаме ви някои факти за човека, който преобърна съдбата на стотици кубинци.

Кастро е син на богат плантатор

Фидел Кастро е фигура, която неразделно е свързана с борбата за идеалите на социализма и правата на трудещия се народ. Той обаче е син на богат кубински плантатор. Баща му – Анхел Кастро Аргис, е испански емигрант, натрупал състояние от захарна тръстика. Майка му – Лина Рус Гонсалес, била готвачка в дома на плантатора. Богаташът съблазнил девойката, но не я изоставил, а се оженил за нея, след като тя му родила пет деца.

Фидел е писал писмо на Рузвелт

Когато бил на 14 години Фидел написал писмо на президента на САЩ – Франклин Рузвелт, поздравявайки го за преизбирането му. Той го помолил: „Ако не ви е трудно, изпратете ми американска 10-доларова банкнота. Никога не съм я виждал, а много бих искал да я имам. Ваш приятел.“ Въпреки че тази история я разказвал самият Кастро, много хора смятали, че е измислица, докато през 2004 г. писмото не е било намерено в американските архиви.

Ленин и Кастро са колеги

Владимир Илич Ленин и Фидел Кастро ги обединява професията им. И двамата били адвокати. Въпреки легендите Ленин бил успешен защитник. До началото на активната си революционна дейност Кастро имал адвокатска практика в Хавана.

Рекордната реч на Фидел продължила 7 часа и 10 минути

Кастро бил известен като уникален оратор, способен в продължение на няколко часа да задържи вниманието на публиката. Когато бил в разцвета на силите си, много негови речи попаднали в Книгата на рекордите на Гинес заради своята продължителност. Най-дългата от тях е произнесъл на Третия конгрес на Кубинската комунистическа партия през 1986 г. Речта продължила 7 часа и 10 минути.

638 покушения срещу Кастро завършили с провал

През дългия му политически живот срещу Фидел Кастро са предприети стотици опити за физическо отстраняване. Покушенията са общо 638. Опитвали са се да го отровят, взривят, застрелят, убият чрез химически вещества, радиация и т.н. Сред най-екзотичните начини за ликвидирането му са отравяне с цигари и бомба, поставена в топка за бейзбол. Независимо от това, Кастро умира на почетната 90-годишна възраст.

Фидел не е пушил през последните 30 години от живота си

Целият свят е свикнал да вижда Фидел с брада и пура. Всъщност той е престанал да пуши още през 80-те години на миналия век. В едно интервю той дори назовава точния ден, в който е отказал пушенето – 26 август 1985 г. На тази дата в Куба стартира национална кампания, пропагандираща здравословния начин на живот и Кастро я оглавява.

Многомилионното състояние на Фидел се оказа мит

През 2005 г. списанието Forbes постави Фидел Кастро в списъка на най-богатите хора на планетата със състояние от 550 милиона долара. След година изданието увеличи сметката му на 900 млн. Кастро бил възмутен от тези съобщения и категорично отричал, че получава доходи от държавните предприятия. Днес със сигурност се знае, че вождът на кубинската революция е казвал истината – никакво многомилионно състояние не е притежавал.

Доброволно се отказва от всички постове

Западната преса не преставаше да нарича Фидел Кастро диктатор и твърдеше, че той ще управлява Куба пожизнено. През 2008 г. Фидел обаче се отказва от пълномощията си като председател на Съвета на министрите на Куба и председател на Държавния съвет. През април 2011 г. той се оттегля и от последната си длъжност – първи секретар на ЦК на Комунистическата партия на Куба. През последните пет години от живота си Кастро не заема никакви държавни и партийни постове.

Сподели във Facebook