Най-известният астрофизик на съвременността професор Стивън Хокинг почина на 14 март на 76 години.

„Ние сме само потомци на маймуните на малка планета с нищо не изпъкваща звезда. Но ние имаме шансовете да разберем Вселената. Това ни прави специални“.

Тези думи принадлежат на човека, когото много уважавани и авторитетни учени от различни континенти смятат за най-големия ум на човечеството на границата между второто и третото хилядолетие.

„Моята цел е много проста. Аз искам да разбирам Вселената, защо така е устроена и защо ние сме тук.“, така Хокинг обяснява амбициите си в науката. Ако смятате, че разгадаването на законите на мирозданието са дело на хора с високо IQ, гениалният физик и тук има отговор: „Никакво понятие нямам колко ми е IQ-то. Хората, които се интересуват от това, са просто неудачници.“

Да отложиш смъртта с един живот

Стивън Хокинг е роден през 1942 г. в Оксфорд, където родителите му се преместили от Лондон, подложен на ударите на хитлеристката авиация. Баща му работил като изследовател ва медицински център, а майка му е секретарка в същия център.

От малък Стивън прилича на бъдещ учен – с не особено добра фигура, очила и прякор „зубрач“ заради прекаления си интерес към скучните според неговите съученици теми и дебати. Но той никога не е бил първенец на класа. Способностите и интересите му се ограничават с математиката, физиката и химията. Към другите предмети е равнодушен.

През 1959 г. е приет в Оксфорд, но и там не проявява особени амбиции в ученето. Той се занимава с Космоса, амбициите му са да открие тайните на мирозданието, но не подозира, че в самия него тиктака бомба със закъснител. Стивън забелязва, че прекалено често и безпричинно започва да се спъва. Отива на лекар и след изследванията чува присъдата - амиотрофична латерална склероза. Медиците дават на 21-годишния студент не повече от две години живот, а в най-добрия случай две и половина. Хокинг обаче успява да отложи смъртта с един живот.

Живот в инвалидна количка

На масата му лежи началото на дисертацията. А нужна ли му е след поставената диагноза? Хокинг решава – задължително трябва да я завърши. И започва надпреварата с времето, когато тялото му все по-малко го слуша. В разгара на битката със заболяването той се запознава с Джейн и се влюбва в нея. Хокинг не само иска да живее по-дълго, а и да създаде семейство. Джейн не само отговаря на чувствата му, но и става негова муза и помощница. За да се ожени за нея обаче Стивън трябва да направи две неща – да получи работа, за което трябва да завърши дисертацията си и да вземе научна степен, и да не умре.

През 1965 г. според категоричното мнение на лекарите би трябвало да се състои неговата погребение, младият учен обаче го заменя със сватба. Той не може да победи болестта си, но води отчаяна битка с нея. През 1967 г. е прикован към инвалидната количка, но вече има семейство и три деца.

В началото на 80-те години на миналия век Хокинг и професор Джим Хартъл предлагат модел на Вселената, който няма космически граници и време. Именно този модел описва ученият в станалата световноизвестна „Кратка история на времето“ с тираж 25 милиона екземпляра.

През 1985 г. Хокинг е покосен от възпаление на белите дробове, което при неговата диагноза често е фатално. Той избягва смъртта и този път, но заради направената му операция загубва способността си да говори. На помощ идват съвременните технологии и Хокнг продължава да смайва света с невероятните си теории и открития.

Втори брак

С годините болестта оставя на Стивън Хокинг все по-малко възможности. След проведената операция отношенията със съпругата му се влошават. През 1990 г. след 25-годишен брак те се развеждат. А през 1995 г. Хокинг отново се жени – този път за своята медицинска сестра Илейн. Бракът му с нея продължава 11 години и отново се разпада.

В спор с Господ

Хокинг не е войнстващ, но определено най-влиятелният атеист на съвремието. Първата му съпруга след развода признава, че така и не се е примирила с възгледите на Хокинг. Но да се спори с гениалния астрофизик е абсурдно – той е толкова запознат с Вселената, че единственият му достоен опонент по въпроса може да бъде само Господ. „Главният враг на знанието не е невежеството, а илюзията за знание“, казва Хокинг.

През 2009 г. той искаше да полети в Космоса, но намерението му не се осъществи. Хокинг обаче беше убеден, че човечеството ще избегне глобалната катастрофа, само ако усвои междузвездните пътешествия. Гениалният астрофизик беше убеден, че хората ще достигнат други планети.

От Вселената до анимационния филм

Независимо, че е прикован към инвалидната количка, Хокинг е най-популярният учен сред младежите във Великобритания, наред със спортистите и звездите от музикалната сцена. Той сам озвучава образа си в анимационния филм „Семейство Симпсън“.

Не се предавайте

Стивън Хокинг вече не е между нас. Но ще запомним думите му, зад които се крие невероятният жизнен път на учения: „Много е важно просто да не се предавате“. От неговата уста тази фраза звучи повече от убедително.

Сподели във Facebook