Дейвид Рокфелер-младши (един от потомците на първия милиардер в историята – Джон Рокфелер) и председател на компанията Rockefeller & Co разкри в интервю за CNBC тайната как да отгледаш богати наследници.

Както отбелязва телевизионният канал от момента, в който Джон Рокфелер е основал компанията Standard Oil (1870 г.), направила богато цялото му семейство, изминаха почти 150 г. Потомците на Рокфелер обаче съумяха да съхранят състоянието си. Наследници на семейството са около 170 души. Според Forbes те притежават около 11 милиарда долара.

По думите на Рокфелер-младши това е станало възможно благодарение на спазването в семейството на няколко принципа. Първият той нарича регулярни семейни срещи.

„Ние провеждаме семейни срещи два пъти в годината, често над 100 члена на семейството се намират в една стая, присъствайки например на Коледна вечеря.“, каза Рокфелер. Той обясни, че в семейството съществува традиция за провеждането на т.нар. форуми, в които вземат участие всички членове на семейството над 21 години. На тях се обсъждат важни въпроси, в това число и в сферата на бизнеса.

Вторият важен фактор, гарантиращ успеха на децата, според Рокфелер е липсата на такова явление като семейна компания. През 1911 г. правителството на САЩ изискало нефтеният монопол да бъде разделен на повече малки фирми. Решението не само помогнало за растежа на благосъстояние на фамилията Рокфелер, но и не позволило на членовете ѝ да се изпокарат заради бизнеса. „Мисля, че ни провървя, че нямахме един бизнес, който щеше да внесе разногласия в семейството“, отбелязва Рокфелер.

Ключов фактор за успеха на семейството, твърди Дейвид Рокфелер-младши, е фактът, че на децата от малки се обяснява колко са важни филантропията и благотворителността. Самият той направил първото си дарение на 10-годишна възраст. Днес фамилията има различни благотворителни фондове като Rockefeller Foundation, Rockefeller Brothers Fund и David Rockefeller Fund, които разполагат с около 5 милиарда долара.

Сподели във Facebook