В началото на 2017 г. при нелеп инцидент синът ни преряза фибуларния нерв на единия си крак, следствие на което не можеше да подвига ходилото си нагоре и да движи пръстите на крака си. Последва неуспешна операция и безрезултатно лечение. Със съпруга ми се бяхме отчаяли, но съдбата ни срещна с доц. д-р Маргарита Кътева – ортопед-травматолог микрохирург, началник отделение на Клиника по хирургия на ръка и реконструктивна хирургия в УМБАЛ „Софиямед”, София.

Оказа се, че при първата операция не само, че не е бил зашит фибуларният нерв, а 5 см от него са били умъртвени и има множество сраствания. Доц. д-р Кътева направи втора спасяваща нерва операция с присаждане на нерви с цел възстановяване на допълнително умъртвения нерв. Знаехме, че цялостното възстановяване на нерва ще е изключително бавно, като се засяга и съответната мускулатура, инервирана от него. След махането на конците започна ежедневна електростимулация, която механично поддържа тонуса на съответните мускули, защото след пълното възстановяване на фибуларния нерв мускулите трябва да са готови да изпълняват нормалните си функции.

Два месеца след операцията синът ни започна леко да движи пръстите на крака си – доста по-рано от очакваното. С всеки изминал ден движенията на пръстите му ставаха все по-уверени и постепенно увеличаваше хода на стъпалото нагоре. Пет месеца след операцията на доц. д-р Кътева той се върна в спортната зала и започна да тренира любимия си спорт – лека атлетика.

Преди няколко седмици, само 10 месеца след операцията, макар и не с напълно възстановен нерв „е в играта и то благодарение на доцентката”, както синът ни се изрази. Отново се състезава, дори в първите си две състезания след инцидента завоюва сребърен и златен медал в дисциплината скок на дължина.

Днес, по-малко от година след спасяващата операция на доц. д-р Кътева, продължава смело и уверено напред. Всеки месец, обсъждайки с нея напредъка във възстановяването му, усещам нейната загриженост и съпричастност като професионалист и като човек. Не искам и да си помисля какъв би бил животът на сина ни без помощта на доц. д-р Маргарита Кътева – един безупречен хирург и невероятен човек.

Искам да споделя за пореден път благодарността си към доц. Кътева като към човек и професионалист. Тя ни върна доверието, че в България има истински добри лекари.

Ирена ВАНГЕЛОВА

Сподели във Facebook