Четири училища от Варненска област са спечелили проекти по европейската образователна програма „Еразъм+“ за сътрудничество, иновации и обмен на добри практики. Късметлиите са учителските и ученическите екипи от Първа езикова гимназия, от Националната гимназия за хуманитарни науки и изкуства „Константин Преславски“, от ОУ „Панайот Волов“ във Варна и СОУ „Васил Левски“ в Долни чифлик.

„Проектите дават шанс както на учители, така и на ученици да си партнират с училища в други страни от ЕС, а и не само. Участниците ще могат да се докоснат до различен начин на преподаване/учене и до различни култура и традиции”, обясни пред в. „Животът днес” Живка Захариева – учител по английски от НГХНИ „Константин Преславски” и координатор на един от двата одобрени проекта на училището „Мигрантите в световната история и ролята на жените”. Другият проект на гимназията, който ще бъде финансиран от Брюксел, се нарича „Измислена фабрика 3.0.”. За двата проекта училището ще получи около 49 000 евро.

„Координатор на проекта за миграцията е училище в Торино, Италия. Учителски екип от нашето училище ще отиде в Торино в края на ноември за обща конференция с училищата, участници в проекта. Включват се още 4 училища от Гърция, Турция, Португалия и Румъния. Всички заедно ще разгледаме актуалната тема за миграцията, за различните й исторически етапи и разпределение по света. Интересен акцент по проекта е ролята на жените в миграцията. Ще се спрем както на конкретни жени политици, които имат общо с контролирането на миграционните потоци, така и на жените доброволци, които оказват подкрепа на мигрантите и на самите жени мигранти, които освен себе си често имат отговорност за спасяването на живота и на децата си”, обобщи Живка Захариева. Тепърва се организират срещи с ученици от хуманитарната гимназия на възраст между 15 и 18 години, за да им се разяснят отговорностите и възможностите на проекта.

Работният език на всички проекти, спечелени от четирите варненски училища, е английският. Учениците, които владеят и други езици, като испански, италиански, немски, руски и т.н., ще могат обаче да ги упражнят в създадената мултикултурна среда. Учителите, които участват в проектите, ще имат възможност да се включат в международни обучения и да се запознаят с начина на преподаване в различни държави. „Има много полезни практики, които можем да заимстваме от колегите си в чужбина. След едно такова международно обучение например започнах да използвам по-модерна и гъвкава програма за правене на презентации, която се харесва повече от учениците. Вместо Power Point вече използвам Movie maker. Но примерите са десетки и най-важното е, че подобни проекти разнообразяват работата на учителя, отварят мирогледа му и развиват способността му да предаде по интересен начин материала на децата”, обясни педагогическият съветник на СОУ „Васил Левски” Станислава Петрова. Училището в Долни чифлик получава 22 575 евро за проекта си „Да бъдеш мултикултурен европеец”. Неговата цел е да научи децата да бъдат граждани на света и да им покаже, че могат да бъдат единни в многообразието. СОУ „Васил Левски” ще си партнира през следващите две учебни години с две училища от Германия и от Румъния. „За нас това е трети подобен проект, финансиран от европейска програма за образование. Преди това имахме възможност да се включим във виртуална платформа, която обединяваше стотици учители от различни страни, които споделяха опит и полезни практики. През учебната 2014-2015 година пък станахме част от международен екип по проекта „Споделяне + Комуникация  = Емпатия”, каза още Станислава Петрова. Настоящият проект предвижда редица транснационални срещи, а накрая ще се създаде електронна книга, която ще покаже резултатите от двегодишната работа на международните екипи, заедно с техните проучвания и интервюта.

Първа езикова гимназия във Варна е спечелила два проекта по програмата „Еразъм+” -  „Живот в интелигентна среда 2030 – шансове и предизвикателства” и „Предразсъдъци и съвест – разнообразие и овластяване“. За тях училището ще получи 41 000 евро. ОУ „Панайот Волов“ е получило „зелена светлина” за проекта „Планирам моето бъдеще“ на стойност 18 645 евро.

Сподели във Facebook