Остава малко време до първия училищен звънец. Повечето ученици вече са приготвили всичко необходимо за поредното сядане зад чина, но дали вашият първокласник е готов за училище? Този въпрос продължава да измъчва родители, баби и дядовци. Те се вълнуват най-вече дали може да пише и смята, но според психолозите това не е най-важното. И да не може, в училище ще се научи. Но има навици които детето трябва да овладее, преди да влезе в класната стая. Иначе процесът на обучаване и адаптация към новата реалност ще бъде съпроводен с редица трудности.

Според психолозите основните признаци, които ще ви помогнат да разберете дали вашият първокласник е готов за училище, са:

1. Желание да учи и да общува

До определен момент от своето развитие детето не изпитва особен интерес към големия свят – комфортно се чувства само у дома, в обкръжението на близките си. Но постепенно у него възниква желание да започне собствен социален живот и да създаде свои лични връзки. Това се проявява първо чрез интерес към връстниците му – желание да общува, да се сприятелява и да предпочита груповите игри, в които се спазват някакви правила и уговорки. Ако на въпроса „Искаш ли да ходиш на училище?“ детето твърдо отговаря „Не!“, а компанията на връстниците му предизвиква у него страх и желание по-скоро да си тръгне, възможно е да не е готово за училище.

2. Нивото на емоционално-волевото развитие

Така в психологията се нарича способността на детето да задържи вниманието си върху неща, които не са интересни за него, без да се дразни и да се отклонява. Това е необходимо в училище, където ще му се наложи да не се занимава единствено с неща, които са му приятни и му харесват. Да седи зад чина 40 минути при това не с приятелите си, а с непознати деца. Детето, което изостава в емоционално-волевото си развитие, ще изпитва доста трудности в училище.

3. Развитие на интелекта и моториката

От тази учебна година просветното министерство въвежда стандартизирани тестове, които ще определят готовността на децата за постъпване в първи клас. Ако детето ви се справи успешно, значи няма да има проблеми. Тези тестове са насочени именно да определят пропуските в интелекта и моториката. Но не бива да се карате на детето, ако не се справи. Това говори не за липсата на старателност и желание, а че мозъкът му все още не е способен да изпълнява такива задачи.

Може ли за оставащото време да се подготви първокласникът за училище?

Не се опитвайте да форсирате събитията. Това, че детето ви не е готово за първи клас, не означава, че е недостатъчно развито. Просто му трябва повече време. Вашата задача е да не му създадете комплекс за малоценност, а условия да съзрее. Бъдете готови да не е първи в класа по успех и любимец на учителката. Но училището е дълга дистанция и има още много време вашият ученик да покаже на какво е способен.

Сподели във Facebook