В България стана традиция всяка година след матурите и кандидат-студентските изпити да публикуваме бисерите на нашите наследници. Международните класации обаче не споделят балканското ни чувство за хумор и не пропускат да ни напомнят, че от училищата ни излизат полуграмотни и лишени от мисловен капацитет млади хора. А по света отдавна са схванали простичката истина, че без образование няма как държавата да върви напред. Изглежда и министър-председателят ни започва да осъзнава този безспорен факт и вчера в Министерския съвет заяви, че всяко едно дете в България трябва не само да посещава, но и да излиза образовано, да чете и пише, и да е с познания от училище. Според него само това гарантира и просперитета на икономиката и държавата. Нищо ново под слънцето. За пореден път желанието и добрите намерения са налице, остават действията. А там не ни е силата

Засега оставаме с надеждата, че някога поне ще се доближим да страните, където образованието наистина е приоритет.

Кои са лидерите според Световния икономически форум:

Финландия

Страната не за първи път е лидер в рейтинга на образователните системи. Във Финландия децата не се делят според способностите им. В резултат разликата между най-силните ученици и най-слабите е най-малката в света. Освен това там се дават много малко домашни и има само един задължителен тест на 16-годишна възраст.

Швейцария

Само 5% от децата в Швейцария посещават частни училища. Уроците се преподават на различни езици в зависимост от региона. Тук обаче в средните училища децата се разпределят в различни класове в зависимост от способностите им.

Белгия

Тук средните училища са четири вида: общи, технически, професионални и по изкуствата. В Белгия образованието е приоритет и за него се отделят значителни средства. Системата на държавните и частни училища е достъпна абсолютно за всички деца на възраст от 4 до 18 години.

Сингапур

Учениците от Сингапур редовно показват много високи резултати на международните тестове като PISA. Държавата полага сериозни усилия да развива образованието и е постигнала изключителни успехи, ангажирайки децата от най-ранна възраст.

Холандия

Холандските деца бяха признати за най-щастливите в света според изследване на УНИЦЕФ през 2013 г. Не показаха и много високи резултати по отношение на удовлетвореността от ученето. Тук не се дават много домашни, затова учениците твърдят, че не изпитват напрежение и стрес. В Холандия броят на частните училища е доста голям.

Катар

Още през 2012 г. Катар влезе между страните с най-добри образователни системи. Държавата поддържа различни проекти – от повишаване на грамотността до високотехнологични научни изследвания. Страната сериозно инвестира в образователната система в рамките на програмата Vision 2030, чиято цел е Катар да елиминира зависимостта си от други държави. Финансираните от държавата училища предоставят възможност за получаване на безплатно образование, но само за граждани на Катар.

Ирландия

Голяма част от училищата в Ирландия се управляват като частни, но се финансират като държавни. Въпреки челните позиции, които заема в рейтинга на Световния икономически форум, по време на финансовата криза страната съкрати разходите си за образование с 15%, което е повече в сравнение с другите страни. Затова се очаква образователната система сериозно да пострада.

Естония

Естония е заделила около 4% от брутния си вътрешен продукт за образование. А това няма как да не вкара страната в рейтинга на най-образованите нации.

Нова Зеландия

Началното и средно образование в Нова Зеландия продължава от 5- до 19-годишна възраст. Задължително е обучението от 6 до 16 години. В държавните училища учат около 85% от децата.

Барбадос

Правителството на Барбадос инвестира сериозни суми в образователната система. Резултатите не закъсняха – грамотността в страната скочи до 98%, което е едно от най-високите нива в света. Голямата част от училищата са държавни.

Япония

Япония е една от страните, които показват най-добри резултати в области като ниво на грамотност, познания по математика и научни изследвания. Децата ходят шест години в начално училище, три години в непълно средно и три години – в средно училище. Средното училище не е задължително, въпреки това 98% от децата го завършват.

 

Сподели във Facebook