Всяка година британската компания Quacquarelli Symonds провежда изследване QS World University Rankings, което е с най-висока репутация сред глобалните рейтинги на университетите в света. В класацията участват над 2,5 хиляди висши учебни заведения. Изследването оценява университетите по следните показатели: активност и качество на научно-изследователската дейност, мнение на работодателите и потенциал за кариера на студентите, качество на преподаване, дял на чуждестранни преподаватели и студенти.

Кои университети оглавяват тази година класацията

1. Масачузетски технологичен институт (Massachusetts Institute of Technology, MIT), САЩ

Той е световен лидер в областта на точните науки и технологии. В Масачузетския технологичен институт се правят най-иновативните изследвания в сферата на естествените науки и инженерните специалности. MIT са завършили 80 носители на Нобелова награда.

2. Станфордски университет (Stanford University), САЩ

От самото си създаване Станфордският университет се стреми не само да изгражда образовани хора, но и търсени на пазара на труда специалисти. Ориентацията на учебното заведение към обществената полза се е запазила и до днес, затова от тук са излезли много новатори и изобретатели, чиито идеи преобърнаха целия свят.

3. Харвардски университет (Harvard University), САЩ

Това е най-старият университет в САЩ, разполагащ с най-големия дарителски фонд сред вузовете по света. В Харвард са учили над 40 носители на Нобелова премия, много политици, между които Теодор Рузвелт и Барак Обама, бизнесмени като Бил Гейтс и Марк Зукърбърг.

4. Калифорнийски технологичен институт (California Institute of Technology), САЩ

Специализирал се е в развитието на новите технологии. Университетът ръководи един от научно-изследователските центрове на NASA. Сред завършилите Калифорнийският технологичен институт има 33 носители на Нобелова премия.

5. Кеймбриджски университет (University of Cambridge), Великобритания 

Легендарно учебно заведение, едно от най-старите в Европа. Кеймбриджският университет е основан през 1209 година и от самото начало си спечелва престижа на лидер сред вузовете. Нито един университет в света не може да се похвали с такъв брой Нобелови лауреати – 88.

6. Оксфордски университет (University of Oxford), Великобритания

Истинска гордост за британската образователна система и заветна мечта на хиляди студенти от целия свят. Сред изявените випускници на Оксфордския университет са Луис Карол, Джон Толкин, Маргарет Тачър и Тони Блеър.

7. Университетски колеж в Лондон (University College London), Великобритания

Първото висше учебно заведение, открито в Лондон. От самото си създаване вузът е след лидерите в научно-изследователската работа.  

8. Имперски колеж в Лондон (Imperial College London), Великобритания 

Световно известен вуз, лидер в изследванията в областта на медицината, инженерните и естествени науки.

 9. Чикагски университет (University of Chicago), САЩ

Научно-изследователски университет, възпитал 87 Нобелови лауреати, което го прави лидер сред американските висши учебни заведения. Като 17 от нобелистите са правели своите изследвания на територията на вуза.

10.  Швейцарски федерален технологичен институт (ETH Zurich) 

Това е един от водещите технологични университети в света, основан през 1855 година. Академичните традиции на вуза са му осигурили 21 носители на Нобелова премия.

 

 

 

Сподели във Facebook