Когато обикновените хора се наплашат от задаващи се ядрени катастрофи, тичат в горите или оборудват мазетата на домовете си. Милиардерите обаче се преселват на отдалечени острови или си купуват места в разкошни убежища с паркове, басейни и кинотеатри.

През януари тази година в Давос се проведе поредният Световен икономически форум. Присъстващите, най-богатите хора на пранетата, повтаряха едно и също – светът е в криза. Запрашват го стихийни бедствия, терористични атаки, но най-важното беше, че противоречията между великите държави все повече напомнят на студена война. А крачката между нея и ядрения сблъсък е много малка.

Паническите настроения сред милиардерите се разпространяват все повече. А Рид Хофман, основател на LinkedIn, споделя в списание New Yorker, че над 50% от най-богатите хора от технологичните компании в Калифорния се готвят за най-лошото.

Островът на спасението

Според Хофман повечето милиардери са си закупили земи в Нова Зеландия – островната държава, максимално отдалечена от горещите точки на планетата. По данни на New York Times през последните 5 години в тази страна гражданство или друг вид жителство са получили почти 100 крупни бизнесмени от целия свят. В Нова Зеландия има програма за привличане на капитали: срещу „скромните“ за мултимилиардерите от Силиконовата долина 7,3 млн. долара инвестиции за 3 години може да се получи жителство. От 2011 до 2016 г. броят на възползвалите се от програмата е скочил над 7 пъти – от 10 до 75. Сред тях са кинорежисьорът Джеймс Камерън, основателят на PayPal и инвеститор във Facebook Питър Тил, собственикът на клуба НХЛ Las Vegas Golden Knights милиардерът Уилям Фоли и много други.

За някои бизнесмени обаче и Нова Зеландия не е достатъчно безопасно място. Милиардерът Сам Алтман, основател на най-големия инкубатор на стартап компании Ycombinator, си е купил земи в няколко от най-малко заселените кътчета на планетата – пустинята Атакама в Чили и Биг Сур в Калифорния.

„Когато мои приятели се напият, започват да разсъждават кога ще настъпи краят на света – споделя Алтман в списание New Yorker. – Старая се да не мисля за това, но аз имам оръжие, злато, калиев йодид, антибиотици, акумулатори, запаси от вода, противогази от израелската армия и голям участък земя, където мога да замина“.

Бункери за всеки вкус

Но далечният остров или необитаемата пустиня не са единственият начин да се спасиш от радиацията или последиците от използването на биологично оръжие. Първите години след катастрофата може да се преживеят в специални бункери с достатъчно продукти. Като не се налага никъде да се заминава. Тексаската компания Rising S Company строи подобни убежища и през 2017 г. е отчела 200-процентов ръст на търсенето в САЩ. Огромният интерес към подземните бункери от компанията си обясняват с Корейската криза. Фирмата предлага както малки убежище, така и гигантски бункери клас „лукс“. Цените започват от 39 хиляди долара за убежище с размери 8Х12 метра, което може да бъде монтирано в приземието на всеки дом. Стандартните до 100 кв. м. струват около 300 000 долара.

А бомбоубежищата от категорията „лукс“ приличат на четиризвездни хотели. Размерите им позволяват гараж, мини оранжерии и фитнес зали. Те са снабдени и с противорадиационна защита. Според каталога на компанията можете да вземете и любимата си тъща, но цените са над 3 млн. долара.

Луксозните убежища са и предмет на дейност на американската компания Vivos. Тя обаче не ги строи сама, а купува в различни страни стари пускови шахти за ракети или бомбоубежище и ги превръща в разкошни подземни хотели.

Един от тях е комплексът Survival Condo Project в Канзас. 15-етажното убежище е на дълбочина 53 метра. Той разполага с медицински център, спортна зала, стрелбище, кинотеатър и даже парк-оранжерия. В него има 4 жилища, всяко на стойност 3 млн. долара и едно супер луксозно, струващо 4,5 млн. долара. Безопасността е гарантирана и от служба за охрата. В щата на убежището са включени още готвач, агроном, техници и чистачки.

Убежището Vivos Europa One се намира в центъра на Европа, на територията на една от бившите социалистически страни, то точното местоположение не се съобщава. Известно е, че то се намира в планина на височина 400 метра и може да издържи ядрен взрив в радиус от 200 метра. Бункерът е устойчив още на земетресения и наводнения. Общата му площ превишава 23 хил. кв. м., а дължината на тунелите му е над 5 км. Бункерът разполага даже със собствена железница. В случай на катастрофа бункерът може да приюти 34 семейства, които да живеят безпроблемно в него не по-малко от 10 години. Компанията е закупила и роботи, които ще изучават състоянието на повърхността, за да определят моментът, в който ще стане безопасно убежището да бъде напуснато.

Сподели във Facebook