Според статистиката 1 от 4000 новородени не е типично момиче или момче, т.е това са деца, които са с различни вродени междинно-полови състояния. В този смисъл мотиви като "природата така е решила" или "физиологията е ясна", ми се струват несъдържателни. Ако моето дете е родено такова, аз като родител ще трябва да взема решение дали в акта му за раждане то да бъде вписано като "мъж" или като "жена". Разбира се, това се прави на базата на някакви изследвания. Какво обаче, ако в процеса на израстване детето, вписано като жена, се чувства мъж или обратното. А какво, ако не може да се определи?

дискусия:

ТРЕТИЯТ ПОЛ - ПРАВО НА ДЕМОКРАТИЧЕН ИЗБОР ИЛИ ...?

                                 Поля Владимирова

Не е уместно използване на термина трети пол, защото такъв всъщност няма! При някои индивиди родени с мъжки полови белези има ясно изразен преход под различни фактори към афиширане и физиологично представяне като жена. Като това е възможно единствено като визия и поведение, но не е възможно като реализиране в сексуално отношение и възпроизводство... От друга страна е възможно на родили се с белези на жена да се проявяват с външни белези и държане на мъж, без отново да имаме реална възможност за физиологично реализиране и репродукция. В този ред мисли смятам, че по-скоро е глупаво или плод от незнание използването дори на термини от рода - трети пол. 

                                                                Стойчо Червенлиев

Това са само две от близо 200 мнения (до момента) на хора, включили се в онлайн дискусия на тема "ТРЕТИЯТ ПОЛ - ПРАВО НА ДЕМОКРАТИЧЕН ИЗБОР ИЛИ ...?". Дискусията е инициирана от независимия здравен блог NHI и се провежда от профила му в социалната платформа за здраве и здравеопазване CredoWeb. Темата е доста популярна в последните години, но се разгоря във връзка с гласуването от МС на Истанбулската конвенция.

Всички мнения в дискусията може да видите ТУК, както и да се включите, дискусията е в отворен за всички потребители формат

Сподели във Facebook