В долната камара на френския парламент след проведените избори влизат 223 жени, което е рекорд за страната. Представителките на нежния пол са 38,65% от всички депутати, които са 557. В предишния парламент те бяха 155.

В кои страни жените държат кормилото на властта

Германия

62-годишната Ангела Меркел зае за първи път канцлерския пост през 2005 г. Днес тя провежда поредната си предизборна кампания, за да оглави Германия за четвърти път. Дъщерята на пастора от комунистическа Източна Германия има шансовете да стане един от най-влиятелните политически лидери в съвременния свят. През 2015 г. Меркел стана „Личност на годината“ според списание Time.

Великобритания

Тереза Мей е вторият премиер от нежния пол във Великобритания след Маргарет Тачър. Тя заема поста през 2016 г., само няколко седмици след историческото гласуване на британците за Brexit.

Тайван

Цай Инвен е първата жена, заела президентския пост в Тайван. Нейната инагурация през май 2016 г. доведе до охлаждането на отношенията между Китай и малкия остров. Цай провежда политика, целяща независимост и провъзгласяване на Тайванска република. Тя отправи ясни сигнали, че няма да отстъпи по въпроса за суверенитета на страната независимо от натиска върху нея.

Либерия

78-годишната Елен Джонсън Сърлиф, която е президент на Либерия от 2006 г., стана първата жена, станала лидер на държава в Африка. През 2011 г. Сърлиф, заедно с други две активистни от Либерия и Йемен, бяха удостоени с Нобелова премия за мир.

Литва

Даля Грибаускайте е първата дама, застанала на чело на Литва. Често я наричат „Желязната лейди“ заради черния пояс по карате, който има, и навика ѝ да говори директно и по същество. 61-годишната Даля е заемала редица правителствени длъжности, пред през 2009 г. да бъде избрана за президент на страната и преизбрана през 2014 г.

Норвегия

Норвегия също се управлява от жена. Това е лидерът на Консервативната партия Ерна Солберг, която стана премиер през 2013 г. 56-годишната дама стана популярна с твърдата си политика по отношение на предоставяне на убежище на имигранти.

Полша

Беата Шидло е третата жена, която е премиер на Полша. Тя зае тази длъжност през ноември 2015 г. Приоритет на нейното правителство е обезпечаване на безопасността на поляците и съдействие в тази посока на ЕС. Преди да заеме този пост 54-годишната Беата, която безспорно е опитен политик, е била кмет и представител на парламента.

Намибия

49-годишната Сара Кугонгелва Амадхила е четвъртият премиер на Намибия. Тя встъпва в тази длъжност през 2015 г. Сара Амадхила получава висше икономическо образование в САЩ. През 1994 г. се връща в родината си и започва да се занимава с политика. Тя е твърд защитник на правата на жените.

Чили

Социалистката Мишел Бачелет е президент на Чили от 2014 г. Тя е на този пост за втори мандат и е първата жена президент на страната. В младостта си е лежала в чилийски затвор заради политическите си възгледи, след което заминава да следва медицина в Източна Германия. Връщайки се в Чили през 1979 г., тя започва битка за разширяване на демократичните принципи в страната.

Бангладеш

В списъка на 100-те най-влиятелни жени в света през 2016 г. според списанието Forbes влиза и днешния премиер на Бангладеш Шейх Хасина Вазед. Тя управлява страната от 2009 г. 69-годишната дама от десетилетия се занимава с политическа дейност.

Хърватия

Преди да влезе в историята като най-младия президент и първата жена на този пост, 49-годишната Колинда Грабар Китанович работи на няколко държавни длъжности и представя Хърватия като посланик в САЩ. Избрана е на поста президент през 2015 г. От 2011 до 2014 г. Колинда е била помощник на Генералния секретар на НАТО по въпросите на публичната дипломация, което я прави най-високопоставената дама в административното ръководство на алианса.

  

Сподели във Facebook