По традиция летният сезон у нас започна с предшестващи лъжи за ниски цени на чадъри и шезлонги, трикове на наематели на плажове и боклуци. Екип на Би Ти Ви даде думата на първите туристи по родното Черноморие, а техните впечатление никак не са оптимистични. На Северния плаж в Бургас боклуците са повече от посетителите. Ивицата беше отдадена на търг преди дни и нито е почистена, нито обезпаразитена. „Има кърлежи, мухи, пчели. За първи път сме на плаж днес, но няма да ходим тук.“, коментира Димитрина Димитрова. Въпреки че табелата с цена 5 лв. ту се появява, ту изчезва, най-евтиният плаж по Черноморието е на път да остане мираж. „Те са длъжни да предлагат цените, които са предложили в офертата“, заяви Николина Ангелкова, министър на туризма. При нарушение се прекратява договора за концесия.

Всички знаем какво трябва да се направи, но и сме наясно, че едва ли някога ще се случи. А има откъде да вземем идеи. Световните туристически дестинации предлагат богат опит за справяне с проблема „лошокачествено обслужване“.

Предлагаме ви рейтинга на туроператорите, които всяка година класират най-привлекателните места за отдих на планетата.

Топ 10 на плажовете по света

  • Най-тихият - Tioman (Малайзия)

Фантастичната красота на остров Tioman е покрита с тайнственост, което му добавя мистично очарование. Тук практически отсъстват признаци за вмешателство на цивилизацията. Този остров сред Индийския океан е съхранил природата в първоначалния ѝ вид. Туристи от целия свят се стичат на Tioman, за да сключат свещен брак на най-тихите и чисти плажове, да се потопят в неописуемите пейзажи, да останат насаме с природата или да поплуват в кристалните води покрай кораловите рифове. Тук водата е толкова прозрачна, че видимостта достига 40 метра, а средната ѝ годишна температура е 29 градуса. Така че сезонът е открит по всяко време.

  • Най-дивият - Vatulele (Фиджи)

Островът Vatulele е още едно от райските места на Земята, където цивилизацията не се е добрала. Прозрачна лагуна и коралови крайбрежия, невероятно чисти реки и хълмове, покрити с жизнени гори, спираща дъха природа. Всичко това, съчетано с бита на аборигените, тайнствата на древните обреди и ритуали, гостоприемните островитяни, обяснява нестихващия интерес на туристите към Vatulele.

  • Най-добрият градски плаж - Copacabana (Бразилия)

Най-известният на планетата плаж Copacabana е в Рио де Жанейро. Тук се редуват безкрайните бразилски карнавали, празничната еуфория и усещането за пълно безгрижие. Плажът е опънал белоснежната си лента на много километри покрай Атлантическия океан. Copacabana е забележителен курорт с множество магазини и кафенета, елитни хотели, казина и стотици развлечения. Всеки декември тук пристигат около 3 милиона туристи, желаещи да посрещнат най-паметната Нова година през живота си.

  • Най-красивият - Pink Sands Beach (Бахамските острови)

Отново златист пясък на два километра, лазурна лагуна и коралови рифове. Кой би се отказал от такава среща с природата. Но най-завладяващ е подводният свят на Pink Sands Beach. Като добавим и перфектно развитата инфраструктура, ни става ясно защо това място никога не остава без туристи.

  • Най-предпочитаният от любителите на дайвинга - Flic en Flac (Малдивите)

На Малдивите отдихът на туристите протича по различни начини – някои са привлечени от бурните нощни развлечения, други искат да се откъснат от околния свят и да отдъхнат на спокойствие, но любителите на дайвинга не пропускат да се отбият на плажа Flic en Flac. Преживяването е неповторимо.

  • Най-сниманият - Anse Source D'Argent (Сейшелските острови)

Изумителната природа провокира професионалните фотографи от целия свят, които най-често включват визитната картичка на Сейшелските острови - Anse Source D'Argent, в творческите си търсения.

  • Най-скъпият - Matira Beach (Бора-Бора)

В Бора-Бора са не само най-красивите, а и най-скъпи плажове около Тихи океан. А Matira Beach привлича и с кораловите рифове, които спират вълните и теченията, затова в залива водата по всяко време е спокойна и много топла. Плажът традиционно заема лидерските позиции в рейтинга на най-добрите места за отдих на планетата. Затова и най-ниските цени на курорта на мнозина ще се сторят недостижими.

  • Най-модерният - Las Salinas, (Ибиса, Испания)

Модата си е мода и не винаги се подчинява на логиката. Но с испанския плаж Las Salinas нещата са обясними заради много добрите условия за почивка. Още през май тук започват да пристигат младежи от цяла Европа, знаменитостите също не пропускат райското кътче. Ибиса е известна с клубовете си, в които се устройват най-запомнящите се купони на планетата. Не случайно и цените тук гонят лидерски позиции.

  • Най-чистият - Varadero (Куба)

Кубинските плажове на курорта Varadero няколко години държат първенството по чистота. Това е и причината най-големият в Карибско море коралов риф да е толкова пълен с живот.

  • Най-дългият - Cox's Bazar (Бангладеш)

Въпреки разпространената представа, че най-дългите плажове на планетата са разположени по островите на Тихи океан, рекордьор е Cox's Bazar в Бангладеш, намиращ се на Индийския океан. Този факт официално е потвърден и от Книгата на рекордите на Гинес. Плажът се простира на 125 километра, а главната атракция е слънчевият залез. Всяка вечер хиляди туристи се стичат към крайбрежието, за да станат свидетели на изключителната гледка. 

Сподели във Facebook