„Какъв цвят на очите да изберем за бебето?“ По всичко личи, че развитието на технологиите ща направи този въпрос обичаен в семействата, които очакват дете.  

Властите в Китай официално потвърдиха раждането на генетично модифицирани деца. Близначките Лулу и Нана ще имат пожизнен имунитет срещу вируса на HIV, благодарение на намесата в техния геном и корекции в ДНК. Ученият Хе Джанкуи, сдобил се със скандална известност, създаде първите ГМО-бебета.

Светът реагира сдържано на новината. Причината е, че генната терапия при човешки ембриони е забранена от международното законодателство. Китайският учен я е провел тайно от властите и без необходимия контрол. След което е извършил и преднамерена измама, като е подправил разрешението на комисията по етика, нарушавайки правилата за медицински изследвания. Захващайки се с тази авантюра, Хе Джанкуи прекрасно е знаел, че не може да получи никакво разрешение за подобен експеримент. Сега го заплашват санкции, но той успя да се сдобие със своята порция слава и облаги.

Означава ли това, че наближава времето, когато генетичните експерименти ще излязат от контрол? И в лабораториите например ще се клонира без проблем новият Бен Ладен, който ще е лишен от гените на страха и състраданието, готов да убива неверниците.

Постижение или авантюра?

Да обясним накратко какво е направил Хе Джанкуи. У човека съществува ген CCR5. Той произвежда белтък, който прави възможно проникването на HIV в клетките. Но ако в този ген бъдат извършени някои промени (мутации), смъртоносният вирус няма да попадне в клетките, а значи и в организма. Хе Джанкуи всъщност е редактирал генома на ембрионите, като преди това се е сдобил с разрешението на бъдещите родители. И въпреки че експериментът се оказа успешен, световната научна общественост се намръщи. Причината не е само във факта, че китаецът пренебрегна закона и етическите норми. Експертите имат претенции към самата технология.

Според тях методът, който е използвал Хе Джанкуи, не е преминал необходимите проверки, които в този случай трябва да бъдат много строги. Известно е, че тази намеса може да промени не само тези участъци на генома, които е набелязал ученият, а и други случайни. Недопустимо е такива рискове да се поемат при хората. Според учените това, което е направил китаецът, е безотговорна авантюра.

Затова и изследователите по целия свят се опитват да усъвършенстват и направят максимално точен метода, използван от Хе Джанкуи. Тестовете обаче се провеждат върху животни и клетъчни култури. Но, прилагайки го върху хора, рискът е необосновано голям.

Освен това експертите подчертават, че промените в генома, които е извършил китаецът, не са жизнено необходими. За вмешателството в ДНК не е имало никакви сериозни медицински показания. Нищо не е застрашавало живота на децата, а за защита от HIV съществуват други, далеч по-прости и безопасни начини.

Дизайнерските деца

Така или иначе експериментът е осъществен. Научният прогрес е хлъзгава материя. Ако в главите на учените витае някаква идея, към която съществуват претенции от етичен характер, можем да не се съмняваме, че задължително ще се намери някой, който ще се опита да я реализира. Преди време водещи бяха италиански и британски изследователи, но днес център на научния авантюризъм е Поднебесната. И това не е учудващо. Съвременен Китай залага много на научните изследвания. А ситуацията с правата на човека е същата, както преди 200-300 години.

Експериментът на Хе Джанкуи показа обаче, че намесата в ДНК при хората може да излезе от контрол. Въпреки това специалистите смятат, че опасността не бива да се преувеличава и в лабораториите ще започнат да се „произвеждат“ терористи. Известно е, че не съществуват единични гени на страха и състраданието. Затова е невъзможно те да се „изключат“ и да се модифицират безжалостни убийци. Това са много сложни признаци и в тяхното формиране участват огромно количество гени, твърдят учените.

Те са обезпокоени повече от факта, че редактирането на генома ще доведе до социално разделение в обществото. Да си представим, че до нас живеят хора, устойчиви към определени инфекции и наследствени заболявания. От една страна това е добра новина. Но от друга – това може да доведе до неприязън и вражда. Защото подобни генетични операции ще могат да си позволят само много богатите хора.

Другата опасност е, че е възможно да се появят т.нар. дизайнерски деца, които ще имат изкуствено създадени външни признаци като цвят на очите, на кожата или на косата. И за разлика от татуировките или пиърсинга, тези признаци ще се наследяват в поколенията. Ще се окаже, че някакъв мимолетен каприз на родителите, ще се предава на поколенията. А това не бива да се допуска, смятат учените. Всичко обаче пак опира до парите. Неминуемо ще се намерят специалисти, които ще искат да напълнят банковите си сметки, създавайки дизайнерски деца.

Засега генетиката е насочена към борбата с наследствените заболявания, които са около 5-6 хиляди. А по-добър начин да се предотвратят от редактирането на генома на бъдещото дете засега не съществува.

Сподели във Facebook