Най-старият лондонски всекидневник The Times повече от две столетия държи пулса на времето и винаги е бил в основата на респекта към британската преса. Основателят на вестника, английският типограф Джон Уолтър, пише в първата си редакционна статия: „Вестникът трябва да бъде хроникьор на времето, верен летописец на всички прояви на човешкия разум; той не бива да се съсредоточава само върху едно събитие, а подобно на добре сервирана маса, трябва да има в арсенала си блюда за всеки вкус и, избягвайки крайностите, да държи златната среда“.

Предлагаме ви интересни факти от дългия път на легендарния вестник, който доказа, че журналистиката може да бъде почтено занимание:

 • Първоначално вестникът се е наричал The Daily Universal Register, но след 940 броя, през 1788 г., името му е сменено на The Times.
 • За да осигури ексклузивни новини за всекидневника, Джон Уолтър се договаря с френски вестници, които му изпращат интересни информации с първите отплаващи за Англия кораби.
 • По онова време журналистиката не е печелившо занимание. Единствената награда е била придобиване на политическо влияние.
 • Тиражите на британските вестници не са високи и през 1795 г. със своите 4800 екземпляра The Times става рекордьор.
 • През XIX век The Times се превръща в истински общонационален, а след това и в един от най-влиятелните европейски вестници. През 1803 г. управлението му е поето от наследника на Джон Уолтър – Джон Уолтър II. Той постига голям респект към изданието и го прави най-информираното в страната.
 • В периода на Наполеоновите войни Англия се намира не само в икономическа, а и информационна блокада – чуждите новини идвали с огромно закъснение. Използвайки ситуацията, The Times изпраща през 1807 г. свой кореспондент, който да отразява събитията в Европа. Репортажите му от Германия и Испания се превръщат за британците в своеобразно око към Европа.
 • През 1817 г. Джон Уолтър II заема място в парламента, а на поста главен редактор е назначен Томас Бърнс. Той издига вестника до ранга на безспорен авторитет в информационния свят. Ориентацията към традиционните ценности на средната класа отличават The Times от популистките и радикални издания, излизащи по това време. Вестникът винаги се е разграничавал от булевардната преса.
 • По времето на Томас Бърнс (1817-1841) се раждат жанровете репортаж, обзор, колонка на редактора.
 • През 1853-1856 г. The Times изпраща първия в историята на британската преса военен кореспондент, който трябва да отразява Кримската война. Чрез него руското правителство предава предложенията си за мир. По-късно изданието вече има кореспонденти в много европейски столици. Те се ползвали с вниманието, отделяно на посланиците на чуждите държави. Пресата в лицето на The Times се превръща в истинска четвърта власт.
 • Шрифтът Times New Roman е създаден специално за The Times. През 1931 г. типографът Морисън написал статия, в която остро разкритикувал вестника за лошото качество на печат. Още през 1932 г. The Times излиза с ново графично оформление и с известният днес на всички шрифт.
 • Днес средният тираж на легендарния всекидневник е около 450 000 екземпляра, а онлайн изданието има около 200 000 абоната.
Сподели във Facebook