Мисълта да ядат насекоми предизвиква отвращение у повечето хора, въпреки че в някои страни те са част от ежедневното меню на населението. Това обаче няма нищо общо с техните полезни свойства, храносмилането и еволюцията, твърдят учените. Според тях те са хранителни и здравословни, а някои са особено ценни за организма ни.  

Според резултати от съвсем скорошно изследване на специалисти от Rutgers University насекомите са били най-често използвания продукт в менюто на нашите предци. Хиляди години след това с тях могат безпроблемно да се хранят не само примати, а и хора. Изводите от изследването са публикувани в списание Molecular Biology and Evolution.

„Дълго време се смяташе, че организмът на млекопитаещите не произвежда фермент, който може да разруши хитиновите екзоскелети на насекомите, затова те се смятаха за много трудни за храносмилане, но днес знаем, че това не е така“, казват авторите на изследването. Те открили, че у почти всички живеещи днес примати все още има работещи версии на гена CHIA, който е необходим за производството на стомашния фермент, разрушаващ екзоскелета.

Изследователите проучили 34 примати, търсейки копие на гена CHIA. Те установили, че някои от тях в хода на еволюцията са станали по-големи са сменили нощния начин на живот с дневен, като започнали да се хранят с други продукти като плодове и листа. А насекомите вече не били толкова важни за тях, което променило и храносмилателните им ферменти, но при повечето от тях все още има един работещ ген CHIA.

Въпросът доколко ефективно хората преработват екзоскелета на насекомите, все още се обсъжда в научните среди. Някои изследователи твърдят, че ферментите на стомашно-чревния тракт могат да преработват външния скелет на насекомите, други смятат, че тази теория няма потвърждение. Привържениците на насекомите като част от менюто на хората са на мнение, че до момента са правени проучвания само с представители на западните култури, а не на всички, живеещи на планетата. Освен това екзоскелетът на насекомите може по-лесно да се преработи, ако се сготви.

„Интересно е, че много хора, които предпочитат морски продукти като омари или скариди не могат да търпя насекоми, въпреки че любимите им деликатеси са почти като насекомите, но морски“, казват изследователите.

Още по темата

Въпросът за необходимостта от широко използване на насекомите в менюто на хората се обсъжда доста отдавна. Още през 2013 г. на конференция на ООН беше представен доклад „Ядивни насекоми: перспективи на продоволствената и хранителна безопасност“. Според изнесените данни през 2050 г. населението на Земята ще наброява 9 милиарда души. А за да се задоволи потребността от храни, днешната продоволствена индустрия ще трябва да увеличи производството си минимум два пъти. Затова и са необходими нови методи за получаване на хранителни продукти, богати на белтъчини.

По данни на ООН насекомите са част от традиционните хранителни навици на минимум 2 милиарда души на планетата. А 1900 вида насекоми се смятат не просто за ядивни, а за изключително полезен и калоричен източник на хранителни вещества с високо съдържание на здравословни мазнини, белтъчини, целулоза, витамини и основни минерали.

Сподели във Facebook