Съдържанието на въглероден диоксид в земната атмосфера достигна историческия си максимум. Какво означава това? Дали човечеството не е съвсем близо до необратимото ниво, когато няма да може да предотврати негативните последици от глобалното затопляне?

С какво ни заплашва парниковият ефект

Рекордният показател на CO₂ беше констатиран само преди две седмици от американски специалисти в обсерваторията на Националното управление за изследване на океаните и атмосферата (NOAA). Той е бил 415 части на милион, т.е. във всеки кубически метър въздух присъстват не по-малко от 415 мл въглероден диоксид.

През целия изминал век температурата на долните слоеве на атмосферата се е повишила с 0,8°С и според учените виновни са хората. Те употребяват все повече изкопаемо гориво, а това увеличава съдържанието на парникови газове в атмосферата. Засега опасността не изглежда голяма, животът ни не е претърпял значителни промени, но прогнозите никак не са оптимистични. Заради глобалните изменения в климата човешкият вид може съвсем да изчезне след… 200 години.

Как това ще се случи разказва руският физик Алексей Карнаухов, един от авторите на теорията за парниковата катастрофа:

„Когато в началото на 90-те години чух за глобалното затопляне, реших с помощта на уравнения да установя връзката между съдържанието на CO₂ във въздуха и температурата на земната атмосфера. Това беше традиционно изследване и за никаква катастрофа тогава не мислех. Но когато създадох математическия модел, ахнах. Изчисленията показваха, че при запазване на емисиите в атмосферата, които бяха в тогавашния момент, температурата на въздуха в близките 200-300 години може да се повиши със стотици градуси!“

Карнаухов обяснява, че

процесът на затопляне предизвиква ефекта на лавината.

Въглеродният диоксид и метанът ще започнат да се освобождават от природните хранилища – от дъната на океаните, от земната кора, от вечните ледове, затова ще става все по-топло и по-топло. При такива темпове само за две столетия климатичната система на Земята ще премине в ново устойчиво състояние. И за човека няма да има място тук – температурата на въздуха ще се повиши до +500 °С. Подобни условия съществуват на Венера, където въглеродният диоксид заема 97% от атмосферата, а на повърхността на планетата се изливат дъждове от сярна киселина. Естествено, за Homo sapiens тези условия са повече от неподходящи. Те по-скоро напомнят на истински ад.

„Засега растенията и биосферата на Земята не могат да се справят с емисиите, които човек произвежда - привлича вниманието Алексей Карнаухов. - Ако температурата тук стане същата като на Венера, животът, с който сме свикнали, просто спира. Адът ще дойде и на Земята.“

По данни на Института по океанография към Калифорнийския университет в Сан Диего до индустриалната революция съдържанието на въглероден диоксид в атмосферата никога не е превишавало 300 части на милион. През 2013 г. обаче то достигна 400 единици. От този момент показателят постоянно расте и както са изчислили учените, в началото на следващото столетие концентрацията на CO₂ във въздуха може да стигне 1200-1300 части на милион.

Според специалистите

само през последните 50 години съдържанието на въглероден диоксид в атмосферата е нараснало със 100 единици

и това е безпрецедентен ръст.

Днес всеки ученик знае, че повишеното съдържание на CO₂ в атмосферата е една от причините за парниковия ефект. Слънчевите лъчи нагряват повърхността на Земята, а молекулите на въглеродния диоксид (и не само те) задържат топлината и не ѝ позволяват да се разсее в Космоса. Така температурите в ниските слоеве на атмосферата се увеличават.

Учените са категорични, че по-нататъшният ръст ще доведе до необратими последици за екологията. За да бъдат предотвратени, през 2015 г. в Париж беше сключено споразумение между страните от ООН, което смени Протокола от Киото, чийто срок на действие изтича през 2020 г. Според Парижкото споразумение страните-участнички се задължават постепенно да намалят емисиите от парникови газове, изхвърляни от промишлените предприятия. Това би могло да спре глобалното затопляне, но само бъдещето ще покаже дали това ще се случи.

Сподели във Facebook