Погледите на целия свят са отправени към срещата между Доналд Тръмп и Ким Чен Ун. Но докато за САЩ знаем може би всичко, то за Северна Корея информацията е доста оскъдна. Предлагаме ви да се запознаете съвсем накратко с една от най-затворените държави в света.

Корейската народно-демократична република (КНДР) е основана на 9 септември 1948 година. А разпространеното по света наименования Северна Корея там не се използва. Обяснението е, че КНДР е образувана като държава, заемаща цялата територия на Корейския полуостров. Ръководителите на страната, започвайки от родоначалника Ким Ир Сен, винаги са заявявали, че възстановяването на единството на държавата е неизбежно.

Тримата Ким винаги са на поста си

От създаването на КНДР тя е била ръководена от три поколения на семейството Ким – Ким Ир Сен, Ким Чен Ир и Ким Чен Ун. Първите двама и след смъртта си продължават да заемат ръководни държавни постове. Ким Ир Сен през 1998 г. е провъзгласен за Вечен президент на КНДР, а синът му Ким Чен Ир през 2012 г. за Вечен генерален секретар на Корейската работническа партия.

В КНДР има три партии

Въпреки разпространеното заблуждение в КНДР не съществува еднопартийна система. В страната официално действат три партии – Корейска работническа партия, Социалдемократическа партия и Чондоистка партия. Те са обединени в Единен демократичен отечествен фронт. В конституцията на страната е определена ръководната роля на работническата партия, която има 601 места в парламента, а социалдемократите – 50. Третата партия разполага с 22 места.

В Пхенян е издигнат православен храм

Той е построен през 2006 г. с разрешението на Ким Чен Ир. При освещаването му са били ръкоположени и първите севернокорейски свещеници. В страната действа и Православен комитет на КНДР, представляващ интересите на православната общност, в която членуват няколко десетки корейци.

Метрото съществува вече 45 години

Въпреки разпространеното мнение за изостаналостта на страната метрото в Пхенян е открито за 25-годишнината от провъзгласяването на републиката през септември 1973 г. То е първото на Корейския полуостров и е най-евтиното в света. Билетът струва 5 севернокорейски вона, което е около 4 американски цента.

В КНДР действа и „календарът чучхе“

Наред с общоприетия календар в Северна Корея действа и т.нар. „календар чучхе“. Това летоброене се използва в страната от 1997 г. Годините се броят от 1912 г., когато е роден основателят на КНДР Ким Ир Сен, който е създател и на официалната идеология на страната – чучхе.

Северна Корея официално е призната за космическа държава

Това означава, че страната може със собствени сили да изведе действащ космически апарат в орбита около Земята. Международни наблюдатели не признаха няколко опита на Северна Корея да превземе космическото пространство, независимо, че в страната бяха обявени за успешни. Но изведеният в орбита на 12 декември 2012 г. спътник „Кванмьонсон-3“ получи официално потвърждение от световната общественост. Така КНДР стана десетата космическа държава в света.

Сподели във Facebook