Корупцията е проблем, който касае абсолютно всички граждани. Няма човек, който да не иска да живее в държава, където икономиката е в подем, хората имат право на избор, законите се спазват безусловно и никой не е привилегирован. Но докато процъфтява корупцията за тези възможности можем само да мечтаем. Затова и се появи Международният ден за борба с корупцията. Всяка година той се отбелязва на 9 декември и е създаден, за да привлича непрекъснато вниманието към световния проблем, да застави повече хора да се замислят за бъдещето на страните си и своето собствено.

Кратка история

На политическа конференция на високо ниво, провела се на 9 декември 2003 г. в мексиканския град Мерида, е открита подписка за Конвенция на ООН срещу корупцията, приета от Генералната асамблея на организацията на 1 ноември същата година.

Документът задължава държавите, които са го подписали, да обявят за углавно престъпление рушветчийството, разхищаването на бюджетни средства и прането на корупционни доходи.

Конвенцията от 2003 година е първата от подобен род. Тя е особено важна за страните, където корупцията е навлязла в повечето сектори и нанася огромни щети на националното благосъстояние.

Статистиката

Според Индекса за възприятие на корупцията (Corruption Perceptions Index), съставен от организацията  Transparency International, през 2016 г. най-ниско ниво на корупция е констатирано в Дания, Нова Зеландия, Финландия и Швеция. А най-корумпираната страна в Европа е Украйна.

Индексът за възприятие на корупцията на България през 2016 г. е 41 пункта, като с това страната заема 75 място в световната класация. Стойността на индекса е същата като през изминалата година, като поради напредъка на други държави тя се придвижва назад в общата световна класация от 69-то място (през 2015 г.) до 75-то място. С това страната ни заема последно място в класацията на държавите-членки на Европейския съюз (за сравнение, средната стойност на индекса за ЕС е 65,36).

Сподели във Facebook