Двете албански държави на Балканите – Албания и Косово, също са в политическа криза от дълго време. И водещите им политици също вече не се свенят да дърпат чувствителната етническа струна.

Опозицията в Тирана настоява за оставка на премиера Еди Рама от година и половина. Вини го в корупция и изборни измами. От два месеца в парламента заседават само депутатите от лявоцентристката управляваща коалиция. Десните опозиционери протестират по улиците с искания за назначаване на техническо правителство и отлагане на насрочените за 18 юни избори. Но по митингите кой знае защо се развяват и знамена със символите на Велика Албания.

Опозиционният бойкот не позволява на парламента да приеме закон за реформа в правосъдието, а това автоматично погребва надеждите на Рама в края на годината Албания да започне преговори за присъединяване към ЕС. Изнервен, премиерът, който обикновено вини Русия, че дестабилизира Балканите, обърна мерника на критиките си към Европа.

Пред брюкселското издание „Политико” Рама заяви, че ако европерспективите пред Западните Балкани продължат да избледняват, нямало да бъде никак чудно, ако регионът „полудее” за пореден път. И че най-естествената защитна реакция ще е Албания и Косово да се слеят.

Ден по-късно – пред радио „Свободна Европа”, косовският президент Хашим Тачи каза буквално същото, но само с един нюанс – допусна обединение на всички албанци на Балканите в една държава. А това освен Албания и Косово означава части от Македония, Сърбия, Черна гора и Гърция.

Тачи е под силен натиск от националистите в Косово още откакто стана президент преди близо 3 години. Отстъпките, които прави пред ЕС в помирителните преговори със Сърбия, се посрещат със сълзотворен газ в парламента в Прищина. Затова Косово още не дава автономия на сръбските общини северно от р. Ибър. А НАТО и САЩ категорично отхвърлиха опитите за създаване на косовска армия, с което попречиха на Тачи да отбележи червена точка пред опозицията.

Чрез посланиците си в Тирана и Прищина Вашингтон даде да се разбере и че не одобрява „великоалбанските” заплахи.

Сподели във Facebook
Етикети: Албания Косово