Знаково президентът на САЩ Доналд Тръмп направи първи стъпки в чужбина в това си качество в Саудитска Арабия. След предизборните му изявления, че ислямът е враг на американците, това се стори странно на много политически анализатори на Запад. По всеобща оценка Тръмп не направи нито един фрапиращ гаф, докато беше в Близкия изток. За сметка на това обаче изявленията му имат потенциал да задълбочат напрежението там.

Тръмп сключи в Рияд сделки за над $380 млрд., които по неговите и по думите на крал Салман щели да доведат до откриването на „стотици хиляди” работни места за американците и саудитците. Една трета от тази гигантска сума обаче са оръжия за сунитското кралство. И това обезпокои не само конкурента на Саудитска Арабия за надмощие в региона – Иран, но дори и Израел.

За разлика от предшественика си Барак Обама, който се стремеше към намиране на баланс в Близкия изток и намаляване на напрежението, Тръмп открито зае страна в изначалния сектантски конфликт между сунитите и шиитите. Докато хвалеше готовността на сунитските монархии в Персийския залив да спрат финансирането и да се борят срещу терористичните групировки, той нарочи Иран за единствен спонсор на ислямския тероризъм.

Броени часове след като реформаторът Хасан Рохани успя с мъка да спечели подкрепата на иранските избиратели за втори мандат с обещания да води отворена външна политика, Тръмп призова целия свят да изолира Техеран. Посочвайки мотивите за това си искане, той фактически постави на една нога Иран и „Ислямска държава”.

С такава зле обмислена позиция Тръмп може и да успя да върне доверието на сунитските монарси и крайно консервативното израелско правителство на Бенямин Нетаняху в американските им съюзници. Но и даде основание на консерваторите в Техеран да продължават да проповядват, че САЩ са Големия Сатана.

В този смисъл изявлението на US президента малко по-късно в Израел, че имало „рядък шанс за мир в региона”, прозвуча изненадващо.

Сподели във Facebook