Войните и размириците вървят ръка за ръка с болестите и ще са най-вероятната причина за избухването на нова глобална пандемия с мащабите на Испанския грип от 1918 г. За това предупреди най-богатият според сп. „Форбс” човек на планетата - Бил Гейтс, в серия от интервюта след тазгодишната Мюнхенска конференция по сигурността.

„Военните зони и слабите държави са най-трудните места за елиминиране на епидемии. А и най-вероятните първоизточници на избухването на такива”, посочи Гейтс. И даде за пример Сиера Леоне и Либерия за ебола и басейна на р. Конго и Африканския рог за холерата.

Според мултимилиардера новата опасна пандемия може да се очаква през следващите 10-15 години, като е възможно през първите 12 месеца жертвите да надхвърлят 30 млн. души. Гейтс припомни, че след Първата световна война грипът е отнел живота на поне 50 млн. по света, и отбеляза, че тогава хората все пак не са били толкова мобилни, колкото в наше време, и заразата се е разпространявала бавно и е била сравнително ограничена.

Американският филантроп задочно се противопостави на политиката на президента Доналд Тръмп за увеличаване на разходите за въоръжение. И посъветва вместо тях да се инвестира повече в борбата срещу бедността. Така според Гейтс ще се намалят шансовете за възникване и на войни, и на пандемии.

„Списъкът от потенциални пречки за развитието на планетата не е много дълъг – това са евентуална ядрена война, климатичните промени и епидемиите”, заяви Гейтс. И посочи, че докато светът съзнава отлично риска от ядрен апокалипсис и взема до известна степен на сериозно опасността от глобалното затопляне, не обръща внимание на заплахата, която представляват епидемиите.

„Нито една държава, дори и САЩ, не е достатъчно подготвена да се справи с такова предизвикателство”, категоричен е той.

Сподели във Facebook
Етикети: Бил Гейтс Война