Напускането на Великобритания от ЕС и отказът на консервативното правителство в Лондон да се ангажира отсега с гарантиране на правата на европейските граждани на Острова оказват негативно влияние върху британската система за здравеопазване. Това сочат социологически проучвания и анкети сред европейски медици във Великобритания.

Около 60 000 граждани на ЕС работят в системата на британската Национална здравна служба. Това е 5 на сто от целия ѝ личен състав от 1,2 млн. души. Но според доклад на Генералния медицински съвет, представен пред Камарата на общините, масов отлив на европейци би довел до сериозен недостиг на работна ръка в системата и дори би я докарал до срив.

Изследване, направено по поръчка на телевизионния „Канал 4”, показва, че 42 на сто от европейците възнамеряват да си тръгнат от Великобритания през следващите 5 години. А общо 70 на сто смятат, че след референдума страната се е превърнала в непривлекателно място за работа.

Това най-вероятно е и причината за резкия спад в притока на медицински сестри от ЕС. През декември м.г. са регистрирани едва 101 новодошли, а през юли – месеца след референдума, на острова са пристигнали 1304. От здравното министерство в Лондон докладват, че има огромен недостиг от медицински сестри. 24 000 работни места очакват да бъдат заети.

Две са основните причини за скептичните нагласи на европейските медицински работници. Едната е надигналата се след референдума ксенофобска вълна, а другата – несигурното бъдеще.

Премиерката Тереза Мей отказа да гарантира социалните права на вече установилите се във Великобритания граждани на ЕС преди началото на преговорите за Брекзит. Тя даде да се разбере, че ще иска в замяна гарантиране на правата на установените в ЕС британци. Според „Даунинг стрийт“ само пенсионерите сред тях са 190 000 и поеманите от други еврочленки здравни разходи за тях пестят на Лондон 350 млн. паунда годишно.

 

 

Сподели във Facebook