От 5 на 10 години да се увеличи срокът на валидност на българските задгранични паспорти - гласят предлаганите промени в Закона за българските документи за самоличност. Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева пред БНТ заяви, че е логично задграничните паспорти да имат същия срок на валидност, както личните карти. Според министъра най-облагодетелствани от промяната ще са българите, живеещи зад граница и пътуващите в държави, изискващи виза.

Друго нововъведение, което ще облекчи процедурата на издаване на задгранични документи е облекчаването на процедурата за

онлайн подаване на заявления за издаване на български документи

 И в момента има налична такава услуга, но подаването на заявление става само с електронен подпис, което видимо затруднява гражданите. Министър Захариева обясн, че изменението в Закона предвижда възможност за подаване на заявление и от лица, които нямат електронен подпис. Необходимо е заявителят да прикачи копие от актуалния си документ към електронното заявленвие, което не отменя личното подаване на физическо заявление в консулската служба.  

Сподели във Facebook