Здравословно. Така много анализатори определиха въздействието върху Европейския съюз на избора на италианеца Антонио Таяни за председател на Европарламента. Аргументът им бе, че едва ли не за първи път борбата между политическите групи за поста беше наистина оспорвана. Най-значимият резултат от нея обаче е крахът на широката коалиция между Европейската народна партия (ЕНП) и Партията на европейските социалисти (ПЕС).

Тази коалиция беше формирана след шокиращо добрите резултати на изборите за ЕП през 2014 г. на популистки формации като френския Национален фронт на Марин льо Пен и Партията за независимост на Обединеното кралство на Найджъл Фарадж. Целта бе да се ограничи евроскептичното им влияние.

Част от сделката между ЕНП и ПЕС бе подялба на висшите постове в ЕС. Така председател на Еврокомисията и президент на ЕС станаха съответно десноцентристите Жан-Клод Юнкер и Доналд Туск. А социалдемократът Мартин Шулц оглави ЕП.

Шулц обаче реши да участва в парламентарните избори наесен в родната си Германия, прицелен в позицията на първи дипломат и дори в канцлерството, и напусна престижния европейски пост. А ЕНП реши, че коалицията с ПЕС вече не е толкова наложителна.

Така миналата седмица, след няколко тура на гласуване, с 351 на 282 евродепутатски гласа за наследник на Шулц беше определен 63-годишният Таяни от ЕНП. Бившият журналист от телевизия РАИ и в. „Джорнале” е в ЕП от 1994 г. Той е сред основателите на „Форца Италия” и е бил говорител на експремиера Силвио Берлускони. Има два мандата като еврокомисар – за транспорта (2008-2010) и за промишлеността (2010-2014).

ЕНП прокара кандидата си, съюзявайки се с Алианса на либералите и демократите в Европа на Ги Верхофстад и с групата на Европейските консерватори и реформисти, доминирана от евроскептичните британска Консервативна партия и полска „Право и справедливост”. Тази нова коалиция е признак за остър завой надясно в Европарламента и за евентуална промяна на проевропейския курс, пропагандиран досега от Шулц.

Сподели във Facebook