С наближаването на първия тур на президентските избори във Франция публичният дебат между кандидатите, а и международните коментари за надпреварата са обхванати все повече и повече от „руската треска”. От настоящото социалистическо правителство в Париж, ЕК и дори от американския Сенат заваляха обвинения към Москва, че се опитва да повлияе на резултата. Русия пък чрез пропагандните си медии отправя контраобвинения към Запада в „недемократична намеса”.

Официален Париж беше шокиран от твърденията на интернет агенцията „Спутник”, че „сатанинското трио” – НАТО, ЕЦБ и ЕС, дава всичко от себе си, за да убеди французите да си изберат за президент Еманюел Макрон. Финансираната от Кремъл агенция тръби, че центристът бивш банкер е маша в ръцете на капиталистите Ротшилд. А когато през март излезе начело в социологическите сондажи, срещу Макрон бяха пуснати зле скалъпени компромати. Например, че като министър на икономиката, а преди това и съветник на президента Франсоа Оланд, 39-годишният новак в политиката е оказвал тайно влияние за удостояване с държавни награди на бизнесмени, които сега го подкрепят в предизборната му кампания. Но особено остра реакция в Париж „Спутник” предизвика с „новината”, че консервативният кандидат Франсоа Фийон е истинският лидер по електорална подкрепа преди вота.

Така руската медия постави под съмнение резултатите от ежедневните сондажи на водещите социологически агенции, които единодушно твърдят, че Макрон и Марин льо Пен имат равни шансове да спечелят първия тур на изборите на 23 април, а на балотажа на 7 май проевропейският кандидат ще нанесе съкрушителен удар на лидерката на „Националния фронт”.

В очите на избирателната комисия в Париж Москва удобно залага на недоверието на избирателите в публикуваните допитвания. А то до голяма степен е оправдано. Репутацията им пострада първо на референдума за Брекзит, след това на президентските избори в САЩ, а след това и във Франция. Кремъл твърди, че няма никакъв интерес да се меси във вътрешните работи на Франция. Говорителят Дмитрий Песков го заяви дори след като президентът Владимир Путин прие в Москва Льо Пен, която плаши ЕС с разпадане, ако тя спечели изборите. Популистката видя в събеседника си велик визионер, успял да наложи нов световен ред.

Москва все пак продължава да дава разнопосочни сигнали с кого предпочита да работи след изборите. Фийон, който упорито остава в състезанието въпреки скандалите с незаконните парламентарни заплати за членове на семейството, беше определен от Путин като „много принципен професионалист”. Така ласкаво руският президент се изказваше и за Доналд Тръмп по време на предизборната кампания в САЩ. US президентът сега е разследван от Сената дали не е спечелил нечестно с помощта на Русия.

Фийон, също като Льо Пен, зове за затопляне на отношенията с Москва. Проруски е и още един от петимата водещи кандидати за президент на Франция. За комуниста Жан-Люк Меланшон Русия е стожер срещу световния капитализъм.

От останалите двама – Амон е твърде слаб, за да представлява интерес, но Макрон има реални шансове да влезе в Елисейския дворец. И няма как да се харесва на Москва с политиката си за укрепване на Европейския съюз и еврозоната.

 

Сподели във Facebook