Издателство Факел, акад. Никола Г. Алтънков и акад. Румен Леонидов ви канят на премиерата на “История на БКП 1919-1989”. Това е първата истинска  история на БКП и е написана от автор, който никога не е членувал на БКП, нито е бил сред нейните привърженици и симпатизанти. Изданието е 870 страници, с твърди корици, цената е 39 лв., но на официалното представяне ще бъде продавана за 30 лв. Премиерата е на 21 юни 2018 г. от 17.30 ч. в Тържествената зала на Централния военен клуб в София.

Българската комунистическа партия е събитие, което е невъзможно да бъде забравено, подминато или заобиколено. От малка сектантска група преди 127 години тя стана управляваща партия през 1944 г. и първа политическа сила в продължение на поне 47 години.

Преди 99 години БКП се превърна в секция на Коминтерна и свърза съдбата си, и тая на България, със СССР. Падна от власт номинално две години преди разпада на Съветската империя, но продължава да е популярна и в 2018 г.

БКП е отричана и дълбоко мразена, както и страстно обичана. Злините, които нанесе на народа си са очевидни, но влиянието ѝ остава значително. Историята ѝ заслужава да бъде изследвана, проучена, анализирана и представена на обществото. Това е целта и смисълът на това изследване.

„Книгата, която не страда нито от левичарски илюзии нито от политическа коректност представлява рядка възможност да се хвърли светлина върху една от най-мрачните страници на съвременната ни история.

Макар че главният  фокус на книгата са отношенията между властта и БКП, в нея има и доста ценна информация за други политически фактори като БЗНС, ВМРО, руските белогвардейци и т.н. Особено интересни са изнесените данни за огромната корупция в БЗНС и лично премиерът Стамболийски по времето на неговото управление.“

Алекс Алексиев, Директор на радио „Свободна Европа”, Мюнхен. Научен сътрудник в Института „Хувър”, Университета  „Станфорд”, Института „Хъдзън” и Корпорацията „Ранд” в Калифорния.

Акад. Никола Г. Алтънков (р. 1932 г.) завършва английска филология в София през 1963 г., притежава магистратура от Института за чужди науки в Монтерей, Калифорния, и докторат по история от Калифорнийския университет в Санта Барбара.

През 1965 г. бяга в Швеция през СССР и Финландия. От януари 1967 до 1995 г. живее в САЩ.

В САЩ е член на Академията за политически науки (Ню Йорк, 1984), на почетното социологическо общество „Делта Тау Капа” (1975), на Американската асоциация за напредък в славянските науки и на Научната група по български изследвания. Преподавал е във висши американски институции и е работил по научно-изследователски проекти в САЩ.

В България е публикувал пет книги: „България малък тигър” (2000), „Икономика на благоденствието” (2002, съавт. с В. Рангелова), „Нарекоха ги фашисти” (2004), „Кой победи?“ (2009) и „Светците ги съдят” (2010).

Сподели във Facebook