В началото на декември през 1989 г. на борда на руския военен кораб „Максим Горки“, акостирал до бреговете на Малта, Михаил Горбачов и Джордж Буш слагат край на Студената война.  и обявяват, че САЩ и СССР вече не са врагове.  и решават съдбата на източния социалистически блок. Със срещата между най-влиятелните личности на планетата приключва и един от най-напрегнатите периоди в историята на човечеството, когато заплахата от ядрен Апокалипсис е била съвсем реална.

Предлагаме ви интересни факти за Студената война, които може би не знаете:

 • Терминът Студена война за първи път е употребен от Джордж Оруел в есето му „Ти и атомната бомба“, публикувано през 1945 г.
 • Независимо от обтегнатите отношения между САЩ и СССР двете държави се опитвали да създадат съвместна космическа програма и почти успели. Но след убийството на президента Кенеди правителството на Съветския съюз се отказва, защото няма доверие на Линдън Джонсън.
 • Триметровите сирени за въздушна опасност Chrysler Air-raid са били толкова мощни, че са могли да превърнат мъглата в дъжд.
 • В ЦРУ съвсем сериозно са планирали операция, чиято цел е била да отрежат брадата на Фидел Кастро, надявайки се така да го дискредитират в очите на народа.
 • Съветското разузнаване е предполагало, че в средата на Пентагона е разположена най-важната му свръхсекретна част и са възнамерявали именно там да насочат ударите си. Всъщност там се е намирал павилион за хот-дог.
 • През 1987 г. 18-годишният младеж от Западна Германия Матиас Руст преминава границата на СССР и се приземява на Червения площад. Той е бил засечен от няколко радара, но не е бил свален. Матиас обяснява постъпката си с желанието си да намали напрежението между страните и да създаде въображаем мост между Съветския съюз и Запада.
 • По време на Студената война ЦРУ осъществява операция, наречена „Кити“. Става въпрос за котки шпиони. САЩ харчи 15 милиона долара, за да снабди котките с шпионско оборудване.
 • През 1945 г. група пионери подаряват на американския посланик дървен герб за кабинета му. След седем години се разбира, че в герба е поставено подслушвателно устройство.
 • GPS навигацията е въведена за ползване, след като корейски самолет случайно се оказва въздушното пространство на СССР и е свален от съветските военно-въздушни сили.
 • Цар бомба е било наречено най-мощното ядрено оръжие, създавано някога. Бомбата е взривена на 30 октомври 1961 г. на остров Нова Земя, а ядрената гъба се е издигнала на височина седем пъти превишаваща тази на Еверест.
 • Съветският полковник Станислав Петров буквално спасява света от ядрена война. На 26 септември 1983 г. по време на дежурство той наблюдава показателите на радара и вижда, че срещу СССР са изстреляни ядрени ракети. Той разполага само с няколко секунди, за да реагира. Полковникът решава, че нападението от страна на САЩ е фалшиво и не изпълнява предписанията за ответна реакция. За щастие, се оказва прав.
 • В продължение на 8 години (от 1960 до 1968) военно-въздушните сили на САЩ държат в готовност самолет, зареден с ядрени бомби и готов да атакува СССР.
Сподели във Facebook