Появява се заплаха от югоизток

Акад. Георги Марков, историк

На 16 април 2017 година си отиде светската турска република, завещана от Мустафа Кемал, наречен Ататюрк, и се пристъпи към изграждане на една неосманистка и ислямистка диктатура на Ердоган. Така че се появява заплаха от югоизток. Не можем да робуваме на схемата, че България и Турция са съюзници в НАТО.  Мисля, че тази държава в близко бъдеще ще излезе и от НАТО. В Анкара се появи един имперски синдром, а Ердоган смята да възвърне величието на Турция. Ако сте прочели книгата на бившия турски премиер Ахмед Давутоглу „Стратегическа дълбочина“, там се говори за възвръщане на влиянието на Турция в бившите геополитически пространства на Османската империя. За жалост ние сме най-близо на Балканите. Да не забравяме, че имаме голямо малцинство от мюсюлмани, че имаме две партии, които са пета колона на Ердоган. Затова трябва да се стегнем и да помислим за защита на нашите национални интереси.

Зависи от дипломатическите ходове на нашите политици

 

Мехмед Юмер, журналист

За България това може да е шанс, ако разбира се, политиците ни могат да го обърнат в шанс. Още когато Ахмед Давутоглу беше министър-председател на Турция, нашият премиер Бойко Борисов се опитваше да бъде мост между Брюксел и Анкара, но много резултати не видяхме. От друга страна, очакваме ЕС да излезе с  единна позиция. В много от случаите мненията на европейските лидери се различават, ние също можем да имаме различно мнение. Като граничеща държава с Турция си мислим дори, че в Европа не ни разбират напълно. Но единната позиция на страните членки трябва да е и нашата позиция. В Турция вече властта на президента е персонифицирана с личността на Ердоган. А с Ердоган се разговаря трудно. А и самият турски президент трябва да промени отношението си и маниера си на разговор със западните лидери. Ако не го направи, винаги ще има причини за безпокойство. Няма да ни е лесно да преговаряме с Турция. Дипломацията е висша математика и какви дипломатически ходове ще изработят нашите политици – от това ще зависи диалогът ни със съседната държава. Моето мнение е, че във външното ни министерство трябва да има екип, който сериозно да се занимава с този диалог. Ако не се познава добре тази държава, ще допускаме грешки.

Тревожат ме хората, които насаждат етническо напрежение

Евгений Михайлов, кинорежисьор

България трябва да се възползва от приятелските и добросъседски отношения с Република Турция, изградени през годините, да се възползва от стратегическото си преимущество и бъде връзка на Турция в диалога ѝ с ЕС. Това обаче, което ме тревожи, е реакцията на определени среди у нас и тюхкането за положението в Турция, и то при дереджето при нас. За съжаление, сега в българския парламент преобладават с голямо мнозинство силите, които насаждаха тази омраза към Турция и застъпваха тезата за преразглеждане на членството на страната ни в ЕС и НАТО. Точно за това е тревогата ми - какво целяха и какво целят тези сили? Какво се случи в Турция, за която се говори, че е в положение на диктатура?  Има резултати от референдум, които са 51 на 49. Не знам в диктаторска страна в света да има такива резултати. Но все още си спомням, че в България в продължение на 45 години резултатите от всичките избори бяха 99,9 процента одобрение за комунистическия режим. Цялото налагане на мантрата „султанат“, която тръгна от агент Сава - Ахмед Доган, цели единствено да влоши отношенията на България с Турция. Стига се до парадоксална ситуация, когато обединителните патриоти от ДПС действат в пълен синхрон с обединените патриоти на „Атака“. Аз като българин не мога да кажа кое е добре или зле за турския народ, това е техният избор. Убеден съм, Турция няма да жертва икономическия си възход и отношенията с Европа и няма да се стигне до приемане на смъртното наказание. Но факторите, личностите и партиите, които насаждат неприязън, омраза и етническо напрежение у българите, са истинските национални предатели, които обслужват широко провъзгласения и в руски, и в български и американски медии план „Решетников“ за откъсване на България от ЕС и НАТО. От нас зависи дали ще реализират плана си.

Сподели във Facebook