През 2011 г. информационната агенция Reuters проведе изследване, в кои държави жените са подложени на най-големи рискове. Тогава първите места заеха Конго, Индия, Афганистан, Сомалия и Пакистан. Съвсем наскоро агенцията реши да обнови проучването, за да констатира как се е променила ситуацията през последните 7 години.

Както и през 2011 г. сътрудниците на Reuters оценяваха страните по следните критерии: достъп на жените до здравеопазване, икономически ресурси, комфорт и отсъствие на сексуално насилие. От агенцията отбелязват, че се е запазила тенденцията всяка трета жена по света да е подложена на сексуално или физическо посегателство. Според журналистите още един важен проблем са ранните бракове.

Първо място в новия антирейтинг зае Индия, въпреки че преди 7 години тя беше на четвърто място в класацията на най-опасните за жените държави. Афганистан загуби лидерството си и отиде на втора позиция. Заради продължаващата гражданска война Сирия влезе в челната тройка. На четвърто място е Сомалия, следват Саудитска Арабия, Пакистан, Конго, Йемен, Нигерия. Десети се класират САЩ.

Журналистите отбелязват, че Съединените щати са единствената развита държава в антирейтинга. Агенцията я е включила заради започналата през 2018 г. кампания #MeToo, когато жените започнаха масово да съобщават за сексуален тормоз, което доведе до серия грандиозни скандали.

Сподели във Facebook