Хосе Алберто Мухика Кордано е президент на Уругвай пет години – от 2010 до 2015 г. По света обаче той е известен като „най-бедния президент“. И за това има сериозни основания. Докато управляваше страната, той даваше почти цялата си президентска заплата за благотворителност, заявявайки, че парите, които остават, напълно му стигат. Мухика непрекъснато подчертавал, че заплатите на средностатистическия уругваец са доста по-ниски.

Най-скъпата лична покупка, която си е позволил, докато е бил президент на страната, е Фолксваген „бръмбар“, произведен през 1987 г. Автомобилът е струват само няколко хиляди долара. Любопитно е, че преди две години са му предложили да го продаде за 1 млн. долара, но Мухика отказал.

След като напуска поста президент на Уругвай, той става сенатор. Мухика има възможността да заема тази длъжност още няколко години, но той заяви, че е изморен и прекратява политическата си кариера. 73-годишният президент подчертава, че не се отказва от идейната си борба, но няма намерение да получава пенсията на сенатор.

Сподели във Facebook