На 22 март 1933 г. недалече от Мюнхен е основан първият и най-продължително действал концлагер „Дахау“. Той влезе в историята като най-жесток, събрал в себе си цялото зло на фашизма – изтезания, медицински експерименти, масови убийства. За 12 години на съществуването му в него са загинали около 250 хиляди души.

Това е първият концлагер, в който нацистите започват да прилагат изтезанията. В „Дахау“ фашистите провеждали експериментални форми на наказания и психически издевателства.

Със затворниците в „Дахау“ били правени медицински експерименти. Лично Хайнрих Химлер (на снимката), както и други високопоставени фашисти, е наблюдавал случващото се в концлагера. В резултат на тези опити са загинали близо една трета от концлагеристите.

Нацистите използвали затворниците като мишени, върху които да тренират новобранците на Третия райх.

123-те бараки на „Дахау“ са заемали площ от 235 хектара.

Цялата територия на концлагера била оградена с висока стена. Те не само спирала бягствата от „Дахау“, но и скривала нечовешките сцени от погледите на страничните наблюдатели.

На 28 април 1945 г. група затворници начело с интернационалния комитет вдигат въстание. Бунтът възпрепятства планираната от нацистите акция за унищожаването на всички концлагеристи. Пещите през този ден остават празни.

Още на следващия ден, на 29 април, концлагерът е превзет от американски войници. В шест часа сутринта комендантът на „Дахау“ издава заповед всички да се предадат и след пет часа войниците от 45-а пехотна дивизия на САЩ влизат в лагера.

След известно време нацистите правят опит за бягство, но американските войници откриват огън по тях. Застреляни са над 500 нацисти, още 40 надзиратели от „Дахау“ да били пребити до смърт от освободените концлагеристи.

Първият канцлер на Германия, който през август 2013 г. посещава мемориала на мястото на концлагера, е Ангела Меркел. До този момент в продължение на 68 години нито един държавен лидер не е идвал в „Дахау“. „Дойдох тук с чувство на срам и скръб“, каза Меркел. 

Сподели във Facebook