Северната ни съседка е напът да изпадне в нова политическа криза 4 години след неуспешния опит за отстраняване от поста му на тогавашния президент Траян Бъсеску. Сегашният държавен глава – либералът Клаус Йоханис, и лидерът на спечелилата парламентарните избори Социалдемократическа партия (СДП) Ливиу Драгня влизат в остър властови конфликт.

Социалдемократите възкръснаха само 13 месеца след пожар в букурещката дискотека „Колектив”, при който загинаха 64-ма души, а премиерът Виктор Понта се принуди да подаде оставка. Въпреки множеството разследвания и присъди за корупция, последвали трагедията и засегнали предимно СДП, формацията взе над 45% от гласовете. И с помощта на традиционните си партньори от Алианса на либералите и демократите (АЛД), получили около 6%, се готви отново да управлява.

Дясноцентристката Народнолиберална партия и създаденият наскоро Съюз за спасение на Румъния, които смятаха да издигнат за премиер ръководителя на досегашното технократско правителство Дачиан Чолош, спечелиха общо 29,5% от гласовете.

Затова сега очевиден кандидат номер 1 за поста е Драгня. Той обаче беше осъден през април т.г. на 2 години пробация за изборни измами и според приет още през 2001 г. закон няма право да участва в правителство. Но Драгня даде да се разбере, че е решен да стане премиер. „Нямам намерение да подарявам на никого получените от мен гласове, аз водих кампанията и партията, това е огромна отговорност”, заяви той в нощта след вота на 11 декември.

Йоханис отвърна, че няма да дава мандат на престъпници. Но Драгня и АЛД отклониха поканата на президента за начало на консултации с политическите сили за съставяне на правителство. Те заявиха, че такива консултации трябва да се проведат чак след конституирането на новия парламент.

Това според румънски анализатори може да означава, че СДП и АЛД възнамеряват като първи акт на мнозинството си в парламента да отменят изискването премиерът на страната да не е осъден. А има вероятност и по някакъв повод Йоханис да бъде временно отстранен от президентския пост.

Драгня изведе партията си до победа на изборите с лозунга „Хляб срещу белезници”. СДП обеща на румънците по-високи заплати и пенсии, намаляване от 16% на 10% ставката на плоския данък върху доходите и 45 000 нови работни места като част от план за реиндустриализация на страната.

В селските райони на втората по бедност членка на ЕС (след България – б.р.) половината от домакинствата нямат течаща вода, а всеки четвърти живее под прага на бедността. Затова обещанията на Драгня привлякоха много от гласувалите румънци – главно възрастни хора. Активността този път беше една от най-ниските в посткомунистическия период – 39,5%. Основно защото, отвратени от политическата корупция, младите избраха да не гласуват.

Антикорупционната дирекция на Румъния има впечатляващите 90% успеваемост в делата срещу министри и депутати. Но фактът, че огромна, а за някои дори непропорционална част от осъдените са социалдемократи, буди притеснения, че при управлението на СДП битката с корупцията ще зацикли. Или най-малкото – ще обърне политическия си знак.

Сподели във Facebook