Дестабилизирането на Европейския съюз през последните две години заради мигрантската вълна, британския вот за напускане, избора на Доналд Тръмп за президент на САЩ и възхода на популистките и националистическите формации има вече опасно отражение върху най-горещия исторически регион в Европа – Балканите. Трайната политическа криза в Македония постепенно се изражда в междуетническа. А лидерите на двете албански държави в региона намекнаха за обединение.

„Буре с барут“ доскоро беше наглед добре забравено клише за Балканите. За последно експлозия на военни действия имаше през 90-те години на ХХ век. От такава сега се плашат и в Сърбия, и в Македония, и в Косово, и в Албания. Една от основните причини е загубата на интерес у ЕС за продължаване на разширяването му и със Западните Балкани.

В Македония кризата беше породена през 2015 г. от скандал с масово подслушване на политици и граждани от правителството на ВМРО-ДПМНЕ на Никола Груевски, който управляваше цяло десетилетие. Но и последните засега предсрочни избори миналия декември не донесоха желаната стабилност. Формацията на Груевски и социалдемократите на Зоран Заев фактически си поделиха местата в парламента, като се изключат албанските партии, които влязоха в ролята на балансьор.

Качествената разлика в ситуацията от друг път е, че още преди вота македонските албанци се събраха в столицата на Албания Тирана и излязоха с обща платформа. С нея те настояват в замяна на подкрепата им за съставяне на правителство – без значение от Груевски или Заев, езикът им да стане втори официален в Македония и славянското мнозинство да направи още ред отстъпки.

Националистът Груевски отказа, но Заев се съгласи. Още при избора на етнически албанец (Талат Джафери – б.р.) за председател на парламента обаче избухнаха безредици, завършили с куп пребити и окървавени депутати.

Привържениците на ВМРО-ДПМНЕ по улиците смятат Заев за предател, който е напът да позволи на албанците тихомълком да наложат федерализация на Македония и потенциално разпадане на държавата. За да могат да влеят своите територии в бъдеща Велика Албания.

Враждебността на македонските националисти спрямо албанците е близо до температурата на кипене. И то не само спрямо македонските албанци. От Скопие обвиняват и Тирана, че се стреми да дестабилизира Македония с активно влияние върху албанското малцинство там.

Организирана ответна реакция засега няма вероятно заради дипломатическата намеса на САЩ. Но ако по някакъв начин страстите скоро не се уталожат, едва ли и тя би била достатъчна, за да предотврати пожара.

Сподели във Facebook