Войнствени реплики си размениха двете бивши глобални империи, а понастоящем съюзнички в НАТО, Великобритания и Испания по повод бъдещето на Гибралтар. Миниатюрната територия – 7 кв. км, е най-южната точка на Пиренейския полуостров и е обект на вече над 300-годишен спор между Лондон и Мадрид. Съдбата на Скалата и на 33-хилядното ѝ население стана актуална след решението на Великобритания да напусне Европейския съюз.

Духовете разбуни публикуването в края на март на насоките на ЕС за водене на преговорите за Брекзит. В тях по настояване на испанското правителство беше включена клауза, според която Мадрид ще има право на вето върху бъдещото търговско споразумение между ЕС и Лондон. И по-специално – дали то ще се отнася и до каква степен и за Гибралтар.

Главният министър на задморската британска територия Фабиан Пикардо обвини правителството на Мариано Рахой, че се държи като хищник, който надушва идеална възможност най-после да си върне пълния контрол върху „контролно-пропускателния пункт” на входа и изхода на Средиземно море. Реакцията му беше предизвикана и от офертата на Мадрид към гражданите на Гибралтар да приемат да бъдат администрирани едновременно от Великобритания и Испания в замяна на двойно гражданство.

96% от гибралтарците гласуваха за оставане в ЕС на британския референдум миналото лято. Пикардо обаче твърди, че съгражданите му са също толкова категорично за оставане под ексклузивно британско управление. Те два пъти са гласували за това на референдум – през 1967 и 2002 г.

Намеренията на ЕС и на Испания бяха огласени точно около 35-годишнината от Фолклендската война. И някои водещи британски политици заложиха на популизъм. Бившият лидер на Консервативната партия лорд Майкъл Хауърд заяви, че както през 1982 г. първата жена премиер на Великобритания Маргарет Тачър е пратила бойния флот на другия край на света (южната част на Атлантическия океан – б.р.), за да брани малка група поданици на кралица Елизабет II от инвазията на аржентинската хунта, така втората жена премиер – Тереза Мей, щяла решително да се намеси на страната на гибралтарците срещу „друга испаноговоряща страна”.

На това испанският външен министър Алфонсо Дастис отвърна с престорено изумление от „агресивността на иначе флегматичните британци”.

Спорът тепърва ще се разгаря въпреки призивите на главния преговарящ на ЕС по Брекзит Мишел Барние двете страни да запазят спокойствие и да преговарят.

Сподели във Facebook