Местните избори в Италия се превърнаха във вододел за политическата кариера на лявоцентристкия премиер Матео Ренци. Неговата Демократическа партия (ДП) едва се добра до балотаж за кмет в Рим и в още три от най-големите градове на Ботуша – Милано, Торино и Болоня. А в Неапол остана без свой представител. Това хвърля под съмнение успеха на търпеливо прокарваните от Ренци конституционни реформи, които ще бъдат подложени на референдум през октомври.

Вместо да постигне така желаната от него политическа стабилност, Ренци много лесно може да се окаже поредният незавършил мандата си италиански премиер. Преди два месеца, когато най-после и двете камари на парламента приеха предложената от него радикална реформа на Сената и на изборното законодателство, премиерът заложи бъдещето си на върха на изпълнителната власт на картата на успеха на предстоящото всенародно допитване.

Изборите в 1300 селища на 5 юни обаче очаквано отразиха като огледало систематично спадащото доверие към Ренци. Рейтингът му страда още от 2015 г. заради бавния темп на икономическото възстановяване от глобалната криза, проблемите в банковия сектор, миграционната криза и серията от корупционни скандали, разтърсили партията му.

Един от тях бе позорното оттегляне миналия октомври на кмета на Рим Игнацио Марино, хванат да харчи общински пари за частни вечери в скъпи ресторанти. От тогава Вечният град се управлява от служебно назначен от Ренци комисар. А от идната седмица има голяма вероятност начело вече да е 37-годишната адвокатка Вирджиния Раджи.

Кандидатката от популисткото „Движение 5 звезди” на комедианта Бепе Грило се явява на 19 юни на балотаж с голяма преднина пред кандидата на ДП Роберто Джакети. Двамата взеха съответно малко над 35% и малко под 25% от гласовете на първия тур. И докато Джакети се надява на едно рамо от 11-те процента, подкрепили класиралия се четвърти десен кандидат Алфио Маркини, Раджи е напът да получи подкрепа от кандидатката на коалиция около ксенофобската „Северна лига” Джорджа Мелони, взела 20,6% в първия кръг.

Движението на Грило се представя силно и в Торино, където настоящият ляв кмет Пиеро Фасино изненадващо не успя да спечели втори мандат от раз. Звездата на комедианта там се казва Киара Апендино. Тя спря Фасино, получавайки 31% от вота срещу неговите 42%.

За разлика от други набрали сила популисти в ЕС „Движение 5 звезди” не залага на битка срещу строгите бюджетни икономии или миграцията, а срещу корупцията на политическата върхушка. Звучи атрактивно, но редица политически анализатори в Италия сравняват очакваната победа в Рим с евентуалното излизане на Великобритания от ЕС. Наричат го „скок в тъмното”.

Защото при провал на референдума за конституционните и изборните реформи, които Грило определя като „антидемократични”, той най-вероятно би вкарал най-много депутати в парламента. При условие, разбира се, че Ренци изпълни обещанието си и се оттегли, предизвиквайки предсрочни избори.

Левицата ще е значително отслабена от неуспеха на наричащия сам себе си „реформаторски булдозер” премиер. Също както десницата агонизира разединена след краха на Силвио Берлускони през 2011 г. Това би позволило на Грило да се опита да изпълни обещанията си за референдум за напускане на еврозоната и въвеждане на универсален базов доход, но само за бедните.

Ренци смело заяви, че не е притеснен, защото местните избори си били местни избори и нямали отношение към държавната власт. Но даде спорно обяснение защо според него няма наказателен вот срещу ДП. „Ако беше така, „Северната лига” щеше да се е представила добре навсякъде, а напротив – тя се провали”, заяви той.

В характерния си стил Грило му се подигра, обещавайки тържествено да се самозапали публично, ако Раджи не стане първата в историята кметица на Рим, който досега винаги е бил управляван от мъже.

Липсата на опит у младата юристка кара опонентите й дружно да вещаят провал. Защото тя би наследила 12 млрд. евро дълг, пълни с дупки около 40% от градските улици и хаос в транспортната система и сметоизвозването. Раджи пък е убедена, че за успеха й е достатъчно да се пребори с ендемичната корупция и шуробаджанащина, както и с инфилтрирането на мафията в общинските власти.

Сподели във Facebook