Доналд Тръмп изкара вече близо 5 месеца в Белия дом. Предстоят му още 9 пъти по толкова. А президентският му мандат вече е белязан трайно от разрастващия се скандал с предполагаемата руска намеса в миналогодишните избори. И то на страната на Тръмп. „Враговете на народа”, както той определя традиционните медии, почти ежедневно публикуват разкрития по аферата. Разузнаването и контраразузнаването, които атакува още в предизборната си кампания, също не са на негова страна. Но макар и вече да са налични безспорни и спорни основания за импийчмънт, такъв може да се случи само при политическа воля от Републиканската партия.

Възпрепятстване на правосъдието. Това, както и преди малко повече от 40 години насред аферата „Уотъргейт”, довела до оставката на Ричард Никсън, е най-вероятното обвинение, което би могло да бъде повдигнато срещу Тръмп в Конгреса.

То произтича от безцеремонното уволнение на директора на ФБР Джеймс Коуми, който оглавяваше разследването на връзките между екипа на президента и Русия. Ключов момент в тази връзка е настояването на Тръмп пред Коуми да спре разследването срещу ген. Майкъл Флин, уволнен след само 24 дни като президентски съветник по националната сигурност.

Постът на Флин (бивш началник на военното разузнаване – б.р.) изстина заради нерегламентирани срещи с руския посланик във Вашингтон Сергей Кисляк и укрита информация за съдържанието на разговорите им. А репутацията на генерала беше напълно разбита, след като той отказа да сътрудничи на разследващия го Конгрес, позовавайки се на конституционното си право да не се самоинкриминира.

Коуми е документирал писмено президентското ходатайство пред него за Флин. А Тръмп в типичния си лековат стил направи изказване, което може да се приеме и за признание. Затова основанието за евентуално повдигане на обвинение за възпрепятстване на правосъдието трябва първо да бъде доказано.

Тази работа беше стоварена на плещите на бившия директор на ФБР Робърт Мълър. Той беше назначен за специален прокурор, което му осигурява независимост от политическо влияние. Дори от Белия дом.

„Това е най-големият лов на вещици”, оплака се Тръмп веднага след връщането на Мълър на вашингтонската сцена. И разбираемо се притеснява, защото мандатът на бившия федерален агент №1 включва права да повдига обвинения срещу президента за каквото и да възникне в рамките на разследването му.

Така се случи с Бил Клинтън, който беше разследван за имотни сделки в Арканзас, а накрая специален прокурор го обвини за възпрепятстване на правосъдието заради лъжите му за Моника Люински.

Такива разследвания обаче никога не са свършвали бързо и нищо чудно, преди Мълър да успее да установи нещо със сигурност, президентският мандат на Тръмп вече да е свършил. Но дори и по отношение на това традициите да не бъдат спазени, както се случва с почти всичко, откакто Тръмп е президент, шансовете да се стигне до импийчмънт са минимални.

Двете камари на Конгреса, който трябва да одобри и проведе такава процедура, в момента се контролират от Републиканската партия, от чието име Тръмп спечели изборите. И засега съпартийците му стоят твърдо зад него. Но очевидно не от любов и привързаност, а заради политически сметки колко биха загубили, ако го подкрепят и ако го изоставят.

Очаква се повечето републиканци да решат в полза на едно от двете до междинните избори през есента на 2018 г. Тогава приключва двегодишният мандат на Камарата на представителите и 6-годишният на една трета от стоте сенатори. Но дори да стане чудо и демократите да си върнат мнозинството в долната камара, в Сената това няма как да стане.

В момента републиканците имат там 52-ма души и само 8 от тях ще се явяват на изборите догодина. Останалите са демократи и независими, които подкрепят демократите. А ако се стигне до гласуване за импийчмънт, ще трябва квалифицирано мнозинство от сенаторите.

Сподели във Facebook