Случилото се е буря в чаша вода

Първан Симеонов, изпълнителен директор на „Галъп интернешънъл болкан“

Този законопроект ми се струва опит на президента Радев да започне дебати или да прокара някаква инициатива, която да се опита да ограничи гласуването от Турция. Но големият проблем е, че българските общности от традиционните исторически землища, както и новата българска емиграция в Западна Европа и САЩ не бива да бъдат изключвани от гласуването в България. Тези хора са демографският резерв на България, те са човешки капитал. Явно наистина е назряло времето да се мисли как българската държава да си върне контрола на гласуването в Турция. Това не е против демокрацията, това е в името на демокрацията. И на мен ми се струва, че това е големият разговор, а президентът Радев отвори тези дебати по добър или по лош начин. Този вариант, който се предлага, е по-скоро неприемлив, но генерално трябва да се търси начин за обезпечаване на националната ни сигурност. Случилото се е комуникационно недоразумение, буря в чаша вода, която ни пречи да видим бурята, която надвисва над нас. Гласуването в Турция трябва да се намали не защото хората там не са наши съграждани, а защото няма гаранции за демократичността на изборния процес.

Трябва да се ограничат злоупотребите с изборни права

Проф. Михаил Мирчев, УНСС

Президентът не е сгрешил. Целта на този законопроект, описана и в мотивите, беше ограничаване на злоупотребите с изборни права. А тези злоупотреби се извършват от български граждани, които са преди всичко в Турция. Не мисля, че президентът се е уплашил, по-скоро беше въпрос на тактика да се оттегли законопроектът. Но е факт огромната медийна истерия - беше обявено като скандал, всички медии изпаднаха в ужас, без да разсъждават за какво става дума. Говореше се за българите в чужбина изобщо, а не за турците - български граждани в Турция, забравиха за изборния туризъм, забравиха за гласуването в много секции с грубо нарушаване на изборното законодателство. И тогава законопроектът беше оттеглен, може би като тактически ход. Но както много други държави в Европа и извън Европа, ние имаме нужда от такова законодателство, което ограничава упражняването на изборно право при определени условия. Не се отнема изборно право, а се ограничава упражняването на изборно право. Никакво конституционно право на гражданите не се ограничава, това е въпрос на тълкувание.

Тази инициатива не е негова работа

Стефан Попов, изпълнителен директор на РискМонитор

Президентът би сгрешил, какъвто и закон да се опитва да направи. Това не е негова работа по най-различни конституционни логики. Най-нормално е закон да се инициира, разработи и внесе в парламента, да върви по процедурата към парламентарните комисии. Но първоначалният инициатор да е този, който ще изпълни съответния мандат, който законът дава. Българският президент е хибридна фигура, има най-различни миниатюрни власти като назначавания, има квоти в Конституционния съд, СЕМ и т.н. Той е балансираща и арбитражна фигура. Най-голямата му власт е назначаване на правителство. И тази власт се дава на президента по неизбежност, когато няма на кого друг да бъде дадена. Конструкцията „служебно правителство“ от своя страна е доста екзотична и в някакъв бъдещ момент, при повече разум, трябва да бъде премахната. Виждаме как всяко едно служебно правителство, без да е отговорно пред никого, може да направи каквото си иска. Още първото служебно правителство на Стефан Софиянски тръгна да подписва тежки и задължаващи договори с Газпром, което въобще не беше негова работа. И оттам нататък, в зависимост от президента, който го надзирава, и от министър-председателя, който го оглавява, тези правителства са могли да направят каквото си искат. Но инициирането на законодателство не е работа на президента и който държавен глава започне да прави подобно нещо, рискува да бъде бламиран от парламента или да стане за смях. Тази писта, в която има различни фази - от замисляне на закон, през консултации, експертизи, депозиране в НС, разпределяне в комисии - това е сравнително изчистена писта повече от 20 години и президентът няма място на нея.

Сподели във Facebook