Предлагаме ви един поглед на руски журналист към днешна България. Дали наистина изглеждаме по този начин в очите на доскорошните ни съюзници и „братя“?

В съветските времена зад пределите на СССР за нас нямаше по-близка република от „братушките“. Впоследствие страната преориентира политиката си на Запад. Коментатор от „Аргументы и факты“ посети София, за да разбере как живеят днес българите.

„В някои райони късно вечер ме е страх да ходя – разказва бившият директор на столична библиотека. – Абсолютна тъмнина, цели къщи са празни. Минавам през някой квартал – нито един прозорец не свети. Веднъж ми се стори, че виждам човек, приближих се – не, привидяло ми се е. Ето така сега живеем: нощем на много места можеш да срещнеш само призраци“.

От 1989 г. до 2019 г. населението на България е намаляло от 9 до 7 млн. души,

поставяйки страната на първо място в света по загуба на гражданите. Според прогнозите на социолозите след 30 години в страната ще останат само 5,5 (!) млн. жители.

„Самият аз се радвах при свалянето през 1989 г. на комунистическия лидер на страната Тодор Живков – спомня си Константин Мирчев. – Мислех, че напред ще бъде само рай. Животът обаче скоро силно се влоши заради „шокови“ икономически реформи, помолиха ни да потърпим. През 2007 г. България влезе в ЕС и аз смятах – ето, към това се стремихме, отсега нататък ние сме част от богатия Запад. Уви, моята страна се превръща в безлюдна пустиня…“

Фермерът Мустафа Гаджиев не може да се държи спокойно, когато говори за Евросъюза. Половината му думи са ругатни, през които трудно се провирам. „Аз цял живот отглеждам „турски“ тютюн на парцели в планината, друг източник на доходи нямам. От 2010 г. чиновниците в ЕС на два пъти се опитаха да забранят производството на този тип тютюн в България, въпреки че в този бизнес са заети 200 хиляди души – селяни, хора, които сушат тютюневите листа, продавачи… Не се съмнявам, че Евросъюзът ще постигне своето: тогава моето семейство ще загуби посевите си и ще се разори. Когато казват „ЕС за всичко ще ви компенсира“, ми става смешно: нашите министри ще откраднат всяка западна помощ. Къде ще отида? Да отида да мия чинии във Франция или Германия, друг избор нямам“.

От 1989 г. България прави всичко, каквото иска Западът.

Например по настояване на ЕС и САЩ два пъти през 2014 г. спира строителството на газопровода „Южен поток“, предназначен да доставя синьо гориво от РФ на Балканите. В резултат Русия се отказа от проекта и България загуби 3 млрд. долара от транзит – разбира се никой не я компенсира. През миналата година премире-министърът на България Бойко Борисов се извини пред Русия за срива на „Южен поток“ и призова да простим на българите.

Вървейки по улиците на София, често срещам крайно бедни. „Това са предимно цигани, молят за пари – професията е организирана“, мръщят се местните жители. Но сред просяците има и пенсионери, и бездомни. В България е най-малката в ЕС минимална заплата (от 1 януари е 280 евро), затова гражданите заминават където им падне – стотици хиляди.

Лесно е да срещнеш българи по целия свят –

те завиват дюнери в Атина, метат улиците на Париж, търгуват с контрабандни цигари в Берлин, мият подовете в тоалетните на Рим.

Разговарях с 28-годишния Мирчо Василев, който работи вече три години като продавач в супермаркет в Хамбург. Той се е върнал в България, за да вземе семейството си. „Защо не живеете в България?“ – „За какво? – тъжно ми отговаря. – Тук просто е ад“.

 „Такива неща се случват и в Литва, и в Латвия – обяснява Любомир Симеонов, собственик на фирма, уреждаща на работа българи в ЕС. – И там, както и у нас, местните политици страстно се борят срещу зависимостта от Русия и станаха роби на Запада.

Цели градове заминават за Европа и Америка, за да слугуват на богаташите за копейки.

Портиери, санитари, чистачи, строители, сервитьори – това е съдбата на младежите в България. В нашия химн „Мила Родино“ имаше думите: „Дружно, братя българи, с нас Москва е в мир и бой“. От 1990 г. те бяха премахнати – т.е. не искаме да зависим от руснаците, добрият Запад ще ни помогне. България не беше марионетна държава по времето на Живков, ние съвсем не за всичко слушахме Кремъл. Днес и да възразим не можем, от Брюксел веднага ще изплющи камшикът – стойте си на мястото!“.

В магазините не можеш да видиш местни плодове и зеленчуци. Доматите са от Холандия, картофите от Франция. Снимка Георгий Зотов

Евросъюзът напълно погълна икономиката на малката балканска република. Супермаркетите в столицата са на австрийски и немски мрежи. Сред продуктите на рафтовете е отделено „собствено производство“: с етикетите под формата на българския флаг те изглеждат като капка в морето. Бях в България преди 5 години, оттогава е станало още по-лошо. Доматите са холандски, ябълките – испански, картофите – френски. А до неотдавна България се смяташе за един от лидерите в селскостопанската продукция в региона. Да, и у нас прекрасно помнят българските домати, чушки, лютеница, консервирания грах. Но фермерството умира. Потребителите са все по-малко. Русия, отговаряйки на въведените срещу нея санкции, престана да купува местните хранителни продукти, на Запада българските плодове и зеленчуци не са им нужни.

България е най-корумпираната страна в Евросъюза

и подкупите през годините на пребиваване в „братското семейство на европейските народи“ не намаляха, а обратно – увеличиха се. Според Transparency International кражбите в републиката остават на нивото на държави като Вануату и Буркина Фасо. Всеки, дори най-малкият проблем, не минава без подкуп на длъжностно лице.

„Сега ни обясняват: България не беше истинска държава, Живков беше кукла, а в Кремъл седяха кукловодите – казва бившият сътрудник в Министерството на просветата Христо Трайчев. – Но по време на сътрудничеството ни със Съветския съюз руснаците не откриваха тук свои вериги магазини, не казваха на българските фермери какво да отглеждат на земите си и не изпращаха български войници ба се бият в Афганистан. Ние не бяхме бедняци, не миехме чинии и подовете в Москва и Ленинград. А американците принудиха днешните власти да изпратят наши военни в Ирак, откъдето 13 българи се върнаха в ковчези, няколко десетки станаха инвалиди. Така че кой е днес истинският кукловод, къде е реалната независимост, която ни обещаха. Разбира се, хората заминават, за какво да живеят тук? Сам бих заминал, но вече съм възрастен.“

Разговарям с група български младежи. Всички имат различни мечти – след завършване на университета да се устроят във Великобритания, САЩ, Канада, Германия. „А в България?“ – питам аз. Гледат ме с удивление: „За какво?“.

Това, че българите се отказаха от социализма, не е учудващо – самите ние оставихме в миналото тази система. Друго нещо е трябваше ли да погребват старата си дружба с братски народ и да попаднат в обятията на Запада. Сега Германия отговаря за вноса на газ от РФ, а България остана без нищо: нито пари за транзит, нито доставка на продукти от Русия.

Правителството неотдавна стартира програма за оставане в родината, рекламирайки прелестите на живота у дома. Но, съдейки по опашките пред агенциите за намиране на работа зад граница, България продължава да умира.

Главна снимка Георгий Зотов, текстът към нея е „Българската столица София има какво да покаже на туристите“.

Сподели във Facebook