Политика

31 Октомври 2016

1839

Даниела Царева

Линка Тонева, политолог

Не можеш да очакваш отговорност, ако ти не я проявиш

На 6 ноември 2016 г. ще се проведат избори за президент и вицепрезидент и национален референдум. И изборът на президент и вицепрезидент, и референдумът, като форма на пряко участие във вземането на решения, са много важни за всички нас като избиратели, а и по-важно, като граждани. Активното ни участие в изборния процес е гаранция, че имаме глас във вземането на важни политически решения. Разбира се, демокрацията означава нещо повече от институции, избори и партии. Истинският смисъл на демокрацията е в това да я практикуваме ежедневно – да се информираме, да изискваме отговори на важните за нас и за страната въпроси, да защитаваме политическите си права. А също и да сме активни в своята общност. Но тези задачи са свързани и с изборното участие. Няма как да очакваш отговорност и отчетност от тези, които упражняват публичната власт, ако сам ти не проявяваш отговорност и активна позиция. Като участваш в изборния процес, а също и не по-малко важно: като правиш информиран избор. Важно е гражданите да познават правата си и да се противопоставят на всеки опит за манипулиране на вота или за нарушаване на техните политически права. При съмнение за престъпления, като купуване на гласове, осъществяване на контрол и натиск върху избирателите, когато забележите: присъствие на лица без обозначителни знаци, застъпници или представители на партии, които проследяват как гласуват избирателите; организирано извозване, съпровождане на избиратели и групово гласуване; събиране на лични карти и изготвяне на списъци с лични данни на избиратели; разпитване на избирателите и разкриване тайната на вота; раздаване на пари или хранителни продукти, дърва за огрев и други материални облаги -  обръщайте се към служителите на МВР. Асоциация „Прозрачност без граници“ приема сигнали на безплатен телефон 0800 11 224 и предоставя съвет как да защитите своите права.

Димитър Иванов, Временни обществени съвети на българите в чужбина, Цюрих, Швейцария

Вярвам, че от моя глас зависи всичко

Лично за мен е важно по няколко причини. Да гласувам означава да поема отговорност за себе си, семейството си, децата си и тяхното бъдеще. Означава да се доверя и делегирам съзнателно отговорност на този или тези, които смятам за достойни за лидери на нацията. Когато гласувам на референдум, участвам пряко във взимане на решения за бъдещето. Това е невероятно ценна гражданска привилегия. Защото не само вярвам, че „от моя глас зависи нещо“, а съм убеден, че от моя глас зависи всичко. Гласувам не само поради вяра в бъдещето, но и поради уважение към миналото. В продължение на 45 години нашият народ беше лишен от правото да избира своите лидери. В продължение на цели 35 години ни ръководеше един диктатор - марионетка на чужда държава. Хора като Георги Марков дадоха живота си, отстоявайки правото да са свободни, да пътуват, да имат мнение, да имат избор. Когато гласувам, отдавам уважение на тези хора. Специално за нас, българите в чужбина, изборният ден е и ден за среща с Родината. На този ден често отиваме до изборната секция с децата си, защото обикновено няма баба или дядо, които да ги гледат през това време. И се получава така, че ние гласуваме за бъдещето на България, държейки „бъдещето на България“ в ръцете си или за ръката, или бутайки го в бебешката количка. За нас, българските граждани в чужбина, всеки подаден глас е изстрадан поради физическите и информационните усилия, които правим, за да го подадем. Затова ценим и се възползваме активно от това право.

Проф. Вихрен Бузов, политолог

Това е начин да упражним влиянието си върху политиците

Важно е хората да гласуват, защото така упражняват суверенността на избора, поемат отговорността за това кой да ни управлява. Хората трябва да гласуват за онези личности, които харесват, а не да се подвеждат по това да маркират, че не харесват никого. Този „никой“ не участва в изборите, а гласовете, дадени за никого, могат да подпомогнат несправедливо избора на друг, съвсем реален кандидат. Гласовете, дадени от „нехаресването“, са кухи гласове, но те се броят в общото число на участвалите в изборите. Смятам, че въпросното квадратче, за което много се говори напоследък, е подвеждащо. Мисля, че и самото задължително гласуване е подвеждащо, какво е това задължение без санкция?! Хората трябва да гласуват, но и трябва да поискат да се запознаят с концепциите на кандидатите, за да могат да упражнят суверенността на своя избор. В демокрацията решенията се вземат чрез избори, би трябвало хората да имат съзнанието, че упражняват така своето влияние върху политиците.

Сподели във Facebook