През последните години на световната политическа сцена започнаха да се изявяват все повече жени. През 2017 г. в изборите са участвали рекорден брой дами, които получиха в парламентите на отделните страни средно повече места отколкото в предишните години – 27,1% в сравнение с 22,3% през 2016 г.

На първо място този факт се обяснява с въвеждането на избирателни квоти за жените. В 20 държави, където те се използват, жените са заели над 30% от местата. А в страните, където квотите не са въведени, процентът е само 15,4. Най-голям успех в последно време са постигнали дамите в Сенегал (41,8%) и в Норвегия (41,4%). 

Въпреки това в парламентите на някои страни жените са под 1%, а в други са болшинство. Този показател съществено се различава, ако сравним континентите и отделните държави. Например в Европа най-много дами (между 40 и 44%) има в парламентите на Швеция, Белгия, Финландия, Исландия и Норвегия, а най-малко (между 10 и 13%) в Унгария, Румъния, Кипър и Малта.

Но половото равенство във властта съвсем не е най-популярно в Европа, а в Африка и в Южна Америка. С най-много жени в парламента днес може да се похвали Руанда – 61,3%. Но пък в Конго те са само 8%, а в Нигерия – 6%. В Южна Америка ситуацията е подобна. В Боливия дамите заемат 52% от местата в парламента, а в Бразилия – 11%. Процентът на жените, участващи в управлението сред европейските страни, е най-висок в Швеция – 43,6%.

Първата жена в света, която е заела поста министър-председател е Сиримаво Бандаранайке (Шри Ланка). Първата жена-президент е Мария Естела Мартинес де Перон, която през 1974 г. поема управлението на Аржентина. Най-големият ръст в броя на дамите, заемащи висши държавни постове, е констатиран през 1980-1990 г. на миналия век. Това се случва под влиянието на ярки личности като Индира Ганди, Голда Меир и Маргарет Тачър.

Сподели във Facebook