Преминаването на петкратния носител на „Златната топка“ Кристиано Роналдо от „Реал“ към „Ювентус“ се оказа не по-малко гръмко събитие от предстоящия финал на Мондиал 2018.

„В отговор на молбата на Кристиано Роналдо клубът се съгласи да го продаде на „Ювентус“. Изразяваме благодарност на играча, който доказа, че е най-добър в света, информира официалният сайт на Кралския клуб. – За „Реал“ Роналдо винаги ще остане един от главните символи, а също така и уникален пример за следващите поколения. „Реал“ винаги ще бъде твой дом“.

Как започна всичко

Когато в началото на януари 2018 г. в информационното пространство се появиха трансферните цели на президента на „Реал“ Флорентино Перес, много хора ги приеха като фалшиви новини. И как не. Да се отървеш от девет футболиста изведнъж, при това не посредствени, а златни – приличаше на лудост. Осем от тях можеше да се преглътнат, но деветият беше самият Роналдо. Направо абсурдно…

Както обикновено обаче медиите вдигнаха шум и всичко беше забравено. Но наближавайки края на сезона, стана ясно, че дим без огън няма. Слуховете, че Роналдо не е доволен от положението си в отбора, от заплатата, от отношенията с директора и президента, ставаха все по-отчетливи. А преди началото на Световното първенство по футбол придобиха съвсем конкретна форма, след като се появи съобщение, че Флорентино Перес и Андреа Анели са водели разговор по темата.

Ако отборът на Португалия се беше представил успешно на Мондиал 2018, което не се случи, сделката щеше да има съвсем друга форма и съдържание, или изобщо нямаше да бъде сключена. Но след събитията на шампионата, Жорже Мендеш, агентът на Кристиано, рязко активизира преговорите.

Рано сутринта на 10 юли личният самолет на Андреа Анели излетя от Пиза (Италия) и хвана курс към Каламата (Гърция), където го очакваше екипът на Кристиано заедно със самия него. Стана ясно, че невъзможното се превръща в реалност – символът на „Реал“ през последните девет години все пак напуска Мадрид. А привечер последните съмнения бяха разсеяни от официалния сайта на „Реал“.

Каква е цената

По информация на испанското издание Marca един китайски клуб през пролетта е предлагал на Кристиано 200 милиона евро за два сезона, но футболистът е отказал. Вярно е, че парите са си пари, но престижът, титлите и рекордите не са маловажни.

Носят се и други слухове, но най-достоверният е, че „Реал“ е предложил на Роналдо 21 млн. евро на година до 32,5 с възможните бонуси, а Кристиано е настоявал на 30 млн. евро без допълнителни условия. Разликата не е голяма, но двете страни не можаха да преодолеят бариерата. Ще се окажат верни и твърденията за нарушената „химия“ в отношенията между футболиста и ръководството на клуба.

30 милиона евро – точно такава заплата предложиха на Роналдо от „Ювентус“. При това бюджетът на мадридския клуб ще се попълни със 105 милиона. До рекорда на Неймар (222 млн. за преминаването му от „Барселона“ към ПСЖ) Роналдо ще трябва да измине още дълъг път. Но все пак трансферът е сред петте най-скъпи в историята на футбола.

Защо се случи това

Титлите се сипят върху Роналдо като рога на изобилието. На терена е фантастичен, феновете му го боготворят, личният му живот е за завиждане, както и банковата му сметка. Но скалата за измерване на ценностите при Кристиано е съвсем друга. Той не е алчен. Парите му стигат, много благотворителни организации очакват с нетърпение поредната му проява на щедрост. Но главната му особеност е вечната му страст да се движи напред.  

А „Ювентус“ е ново предизвикателство. Предполага се, че един от основните мотиви на Роналдо е да доведе „Ювентус“ до победа в Шампионската лига, изпреварвайки „Реал“, и за стотен път да докаже, че и сам воинът е воин. Ако се нарича Кристиано Роналдо.

Сподели във Facebook