Всички знаят, че плуването е сочен за един от най-полезните и най-малко травмиращи спортове. Той се препоръчва за деца от ранна детска възраст чак до възрастни. Едно от най-силните му качества е, че закалява организма и засилва имунитета. Когато плуваме правим един вид дихателна гимнастика.

Плувайки:

  • вентилираме белите си дробове, те увеличават обема си➡️
  • тялото получава повече кислород➡️ ускорява обмяната на веществата➡️
  • изгаря се натрупаната подкожна мастна тъкан➡️ 
  • подобрява сe храносмилането.

Накратко - защитните сили на организма ни се засилват и ни предпазват от вирусни заболявания, същевременно тялото се извайва.

Деца, които често страдат от чести възпаления на дихателните пътища, бронхити, пневмонии или астма е препоръчително да се занимават с плуване. 

Същото важи и за друг воден спорт - артистичното плуване. Това е спорт, който развива комплексно – изгражда физиката и същевременно повишава интелектуалния капацитет. Полезен е за здравето, но и за цялостното личностно развитие.

7 причини да изберете спорта синхронно плуване

Развива гъвкавостта на цялото тяло. Идеална превенция срещу артрит и костно-ставни заболявания.

 Увеличаване капацитета на белите дробове, което е полезно срещу астма и белодробни болести.

Увеличава мускулната маса – разнообразните по тип и вид упражнения, както на суша, така и във вода ангажират различни групи мускули.

Повишава двигателната култура и коригира стойката - тъй като е комплекс от различни активности, той развива тялото хармонично, придавайки финес на движенията и осигурявайки нужната кондиция на опорно-двигателния апарат.

Подобрява работата на мозъка – това е спорт, окйто е свързан с различни знания и умения и който изисква огромна концентрация и силна памет. Затова всяка една тренировка тренира не само тялото, но и ума, съхранявайки и разгръщайки неговия капацитет.

Бори стреса и депресивните състояния – здрав дух в здраво тяло важи в пълна сила за синхронното плуване. Съчетанието на високо спортно майсторство и изкуство повишава тонуса на практикуващите го.

Изгражда умения за работа в екип – синхронното плуване е колективен спорт, при който се работи в група. Той развива комуникационните умения и надгражда социалното общуване. Същевременно създава уверени личности.

Сподели във Facebook