Спорт

25 Октомври 2011

4028

Животът днес

Време е за зимните гуми

Когато среднодневните температури паднат под 7 градуса по Целзий, е време за смяна на летните гуми със зимни. От КАТ могат да ви глобят, ако минималният грайфер на гумата е под 1,6 мм.

Дълбочината на  шарката на протектора губи от основните си качества от 4 мм надолу. За това, че се движите с летни гуми, пътните полицаи нямат право да ви санкционират според Закона за движение по пътищата. Митът, че има всесезонни гуми, е за страни, в които сняг се появява на три години веднъж.

Ако шофирате със зимни гуми и пътната настилка е топла, както и времето, със сигурност много бързо ще „изядете” грайфера на гумите и от това следва, че ще имате по-малко сцепление. Зимните гуми спомагат за по-доброто пътно поведение на автомобила и увеличават безопасността на движение при ниски температури, намаляват спирачния път.

В студ летните гуми губят сцепление, защото протекторът е разработен със специална лятно-каучукова смес. Съвременните  зимни гуми имат нови технологии за по-добро сцепление както върху сняг, така и върху ледени участъци. Колкото по-голяма е дълбочината на грайфера на гумата, толкова по-добро е пътното й поведение.

Съвременните зимни гуми предлагат комфорт и при високи скорости до 250-270 км/ч. Ако ви се налага да смените зимните гуми, то задължително сменете и четирите с нови. Те трябва да са от една марка, с еднакви шарки на протектора и с еднакви размери. Използването на зимни гуми от различен вид може да доведе до неочаквано поведение на автомобила. На зимните гуми трябва да им се сменя „местоположението” през всеки нов сезон, за да се осигури равномерното им износване.

Гумите с по-голяма дълбочина на грайфера трябва да се монтират на задната ос както при предно, така и при задно предаване.

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 188