Спорт

10 Февруари 2018

Животът днес

На 8 февруари в Пьонгчанг започнаха състезанията на Олимпиада 2018, а на 9 февруари игрите бяха официално открити. По традиция събитието привлече интереса на всички хора, които се интересуват от спорт. Зимната олимпиада обаче заслужава повече внимание, защото много учени предричат, че тя ще бъде една от последните. Специалистите твърдят, че тези игри ще изчезнат, защото според тях съществуват няколко екологически, финансови и социални предпоставки, които дават основание за подобен сценарий.

Олимпиадата е най-голямото международно състезание по зимните видове спорт, което се провежда от 1924 г., но няколко фактора могат да доведат до нейния край.  

1. На планетата има все по-малко сняг и лед

Снегът напуска зимните курорти

По данни на американската космическа агенция НАСА 2017 г. е третата най-топла година за цялата история, през която се провеждат наблюдения (от 1880 г.). Учените смятат, че затоплянето е дългосрочна тенденция. Земното кълбо има средно 1 градус по-висока температура от началото на индустриалната ера, но в планинските региони затоплянето повече се усеща. Например в Алпите температурата се е вдигнала средно с 2 градуса. Според изследване на европейските геолози това е достатъчно, за да се намали снежната покривка в региона с 30% през 2099 г. Учени от Канада са стигнали до още по-мрачен извод - през 2050 г. само в 13 от 21 олимпийски града ще бъде достатъчно студено, за да се провеждат зимни игри, а през 2080 г. те ще бъдат едва 8. Прогнозите остават песимистични дори при позитивно развитие на събитията – ако бъдат постигнати целите, поставени от съглашението за климата в Париж през 2015 г.

2. Увеличават се проблемите със зимните курорти

Последиците от промените в климата вече доведоха до упадъка на много зимни курорти. В САЩ например липсата на сняг е причина за закриването на повече от 600 ски зони след 1950 г., според официалната статистика средната продължителност на сезона е намалена с една седмица. Според прогноза на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, публикувана през 2007 г., Алпите, където всяка година се отправят 44% от всички любители на зимните спортове, се сблъскват със сериозни проблеми. Специалистите твърдят, че 40% от 666 курорта в региона може да бъдат затворени, ако температурата там се повиши с още 2 градуса.

3. Малко са градовете, в които може да се проведе олимпиада

През 2022 г. Пекин ще влезе в историята като втория град, организирал и зимни, и летни олимпийски игри. Но ако Лятната олимпиада през 2008 г. беше предшествана от свирепа конкуренция с други градове-кандидати, то Зимните игри през 2022 г. китайците спечелиха много лесно. Надпреварата започва с шест заявки, но четири града – Осло, Краков, Лвов и Стокхолм, сами се отказаха преди януари 2015 г., когато МОК офоциално избра финалистите. Всички изтеглили заявките си градове се сблъскаха с протестите на жителите си, които не искаха да бъдат използвани държавни средства за покриване на огромните разходи по организирането на олимпиада. В резултат в надпреварата останаха само Пекин и Алмати.

4. Организацията на олимпийските игри става все по-скъпа

Откриването на Олимпиадата в Сочи

Независимо, че зимните олимпиади не са толкова мащабни колкото летните, тяхната организация излиза много скъпо. Общият бюджет на игрите в Южна Корея ще достигне 13 милиарда долара, което два пъти превишава сумата, похарчена за Олимпиадата във Ванкувър през 2010 г. Според анализаторите още повече средства, около 50 милиарда долара, бяха изхарчени от руското правителство за игрите в Сочи през 2014 г.

Привържениците на зимните олимпиади често се основават на икономическите изгоди от провеждането им – вливането на милиарди долари в местната икономика, което води до създаването на хиляди работни места. Експертите обаче твърдят, че реалният ефект от тези инвестиции, не е толкова осезателен. Според икономистите в Лондон и Пекин, където бяха проведени олимпиадите през 2012 и 2008 г., се констатира намален брой на туристите, които бяха отблъснати от високите цени на храната и хотелите по време на игрите. Учените смятат, че най-добрият начин да стигнеш до положителен ефект от олимпийските игри е да не ги провеждаш.

5. Спад в интереса към зимните спортове

Според най-новия международен доклад за зимния туризъм през последните шест години посещаемостта на зимните курорти по целия свят е намаляла с 10%. Това касае такива традиционни туристически центрове като САЩ, Канада, Франция, Швейцария, Италия и Япония. Изключение прави Китай, където хората тепърва започват да проявяват интерес към зимните спортове. В САЩ, където живеят най-много привърженици на зимните спортове, увлечението към тях спада от 2011 г.

6. Летните олимпиади са по-изгодни и популярни

МОК винаги води преговори за правата върху излъчването по телевизията както на летните, така и на зимните игри. Статистиката потвърди, че летните са доста по-изгодни. През 2011 г. американската телекомпания NBC закупи правата за транслацията на всички игри, включително и в Токио през 2020 г. NBC се раздели с 2 млрд. долара за предаването на Зимните игри през 2010 г. и на летните през 2012 г. в Лондон. Компанията загуби 233 млн. долара от първите и получи печалба 120 млн. долара от вторите.

По данни на МОК 3,5 млрд. души са гледали Лятната олимпиада в Рио, а 3,6 млрд. души – в Лондон. За сравнение Зимните олимпийски игри в Сочи през 2014 г. са привлекли 2,1 млрд. зрители, а във Ванкувър през 2010 г. – 1,8 млрд. зрители.

Сподели във Facebook