Технологии

4 Септември 2017

1015

Милен Кирилов

На форума се очаква истинско съзвездие от таланти на членуващите в Съвета на Европа държави - Азербайджан, Армения, Белгия, Босна и Херцеговина, България, Грузия, Гърция, Естония, Кипър, Латвия, Литва, Република Македония, Молдова, Полша, Румъния, Русия, Словения, Сърбия, Украйна, Унгария, Франция и Хърватия.

С подкрепата на учителите им, малките програмисти не само ще се състезават със задачи, които биха затруднили и възрастни IT-специалисти, но и ще посетят културни забележителности, ще участват в туристически походи и разбира се ще се забавляват. Важна подробност е, че Европейската младежка олимпиада по информатика (еJOI) ще следва правилата и стандартите на Международната олимпиада по информатика.

Инициатори и организатори на международното състезание са президентът на Международната олимпиада по информатика (IOI) проф. Красимир Манев, председателят на УС на Сдружението на олимпийските отбори по природни науки (СООПН) Алексей Христов, Елена Маринова, председател на Съвета за развитие на СООПН и президент на авторитетната и с традиции софтуерна компания „Мусала Софт“, Бисерка Йовчева и школата по информатика „А&Б“ от гр. Шумен.

Престижният форум ще се проведе под патронажа на Президента на Република България Румен Радев, еврокомисаря по образованието, културата, младежта и спорта Тибор Наврачич и Мария Габриел, еврокомисар по цифровата икономика и общество.

Целта на олимпиадата е да насърчава интереса на децата към информационните технологии, да стимулира състезателното програмиране и да поощри и насърчи най-талантливите.

Домакини на събитието ще са Столичната община, Министерството на образованието и науката, Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и София Тех Парк.

Златни спонсори на eJOI са Abrites Automotive Solutions, Telelink и Фондация „Америка за България“. Сребърни спонсори - SAP, Telerik Academy, Chaos Group и Фондация „Георги Чиликов“, а бронзови спонсори - Walltopia, VMWare, ScaleFocus, Experian, Sirma Group, Predistic, Devin, Ubisoft, Milara International, Ciela Norma и HyperScience.

Церемонията по откриването на детската евроолимпиада по информатика ще е на 8 септември в СУ „Св. Климент Охридски“. Състезанията ще се проведат във Форум „Джон Атанасов“ в София Тех Парк, а церемонията по награждаване на най-добрите и закриването ще бъде на 12 септември отново в Софийския университет.

Организаторите на детския форум посочват, че България не е избрана случайно за първи домакин на олимпиадата.

Това е така, защото страната има впечатляваща история, свързана с провеждането и участието в международни олимпиади и състезания по информатика. Освен това към момента България е на пето място в света по завоювани медали, а в индивидуалната ранглиста за 2017 г. българинът Христо Венев е на второ място в света с 4 златни и 1 сребърен медал от МОИ. Олимпиадата е подкрепена и от българските депутати в Европейския парламент.

Още информация и специално подготвено видео за детската IT - олимпиада очаквайте скоро на Jivotatdnes.bg.

Сподели във Facebook