От 2025 г. редица градове в Северна и Южна Америка, Европа и Африка ще забранят закупуването на нови автобуси, които не са електрически.

Само преди дни кметовете на Лондон, Париж, Копенхаген, Барселона, Милано, Лос Анджелис, Сиатъл, Оукланд, Ванкувър, Кито, Мексико и Кейптаун подписаха съвместна декларация, според която всичките тези градове след седем години ще закупуват само електробуси. Това ще позволи да се намали изхвърлянето на вредни вещества от обществения транспорт и значително ще подобри екологичната обстановка в мегаполисите.

Планира се още до 2030 г. в тези градове да се направят „чисти“ райони, където достъпът на автомобили, работещи с двигатели на вътрешно горене, ще бъде забранен. Кметовете подчертаха, че с годините градовете трябва да станат комфортно място за жителите, които днес страдат от замърсения въздух, предизвикан от огромния брой на автомобилите. В близко бъдеще данъците върху „мръсния“ транспорт ще бъдат вдигнати, докато екологичният ще ползва редица преференции.

Между другото властите в някои градове не чакат настъпването на 2025 г. и вече са започнали да закупуват електробуси. Неотдавна администрацията на Лос Анджелис направи заявка за придобиването на 100 електрически автобуса на американската фирма New Flyer, а по улиците вече се тестват 20 електробуса на китайската компания BYD.

Сподели във Facebook