Експерти от иновационния център „Сколково“, руската Силициева долина, в средата на май оцениха възможностите на новите технологии. Ето как виждат учените бъдещето на света след 20 години:

Ще полети ли общественият транспорт?

Автомобилите ще се вдигнат във въздуха, но за това ще са необходими не по-малко от 20 години. В тази област вече има определени успехи. Amazon вече пусна безпилотни апарати за доставка на стоки, но за да полетят автомобили и автобуси, е необходима доста повече енергия. Освен това теглото на горивните елементи трябва да е чувствително по-ниско. Засега такива технологии няма. Затова 20 години може да не са достатъчни, за да полети общественият транспорт, но след 30-40 години е напълно реално това да се случи. Вече се провеждат тестове с летящи таксита.

Ще заменят ли роботите хората в сферата на услугите?

Да, въпреки че роботите няма да изглеждат като в научно-фантастичните филми. Те няма да разговарят, няма да изглеждат като хора, а функциите им ще са тясно специализирани. По-скоро ще приличат на съвременните роботи-прахосмукачки. Ще се появят умни домакински уреди, облекчаващи бита на хората, а понятието „интелигентен дом“ ще стане нещо обичайно.

Човечеството ще победи ли рака?

Човечеството вече върви към осъществяването на идеята след 20 години цялото население на Земята още от раждането си да притежава генетичен паспорт. Това ще позволи съвсем рано да се открива предразположеността на хората към различни болести, да се оценява рискът от ракови заболявания и навреме да се предприемат мерки. Въпреки това ракът няма напълно да бъде победен. Първо защото през това време много е вероятно той да се промени и да се приспособи към лечебните средства. Второ – хората няма да могат да предотвратят стареенето, когато опасността от онкологични заболявания нараства.

Ще стане ли средната продължителност на живота 100 години?

Не, за толкова кратък срок това няма да може да се случи. Продължителността на живота ще се увеличава с по 3-4 години през следващите 20 г. Лекарствата ще стават по-качествени, ще се подобри храненето, битът ще стане по-комфортен. Всичко това ще окаже влияние на средната продължителност на живота. Има още една причина тя да се увеличи – все повече корпорации и частни инвеститори влагат огромни средства в изучаване на процесите на стареене.

Ще бъде ли клониран човек?

След 20 години клонирането няма да е обичайна практика. От технологична гледна точка въпросът не е сложен. В селското стопанство това е стандартна процедура. Причината, поради която клонирането на хората едва ли ще стане възможно, е в етичната сфера. Още дълго време ще се водят спорове, допустимо ли е клонирането, може ли резултатът да се смята за човек.

Развитието на технологиите и въпросите на етиката въобще са отделна голяма тема. В много страни именно моралната страна спира технологичния прогрес.

Ще се научат ли хората да управляват климата?

Да се превърне Сахара в зелена градина както и досега няма да е възможно, както и да се предотвратят стихийните бедствия. В същото време системите за проследяване и анализ на климата ще се усъвършенстват, което ще позволи по-точно да се предсказват времето и природните катаклизми. Локални промени във времето обаче ще могат да се реализират, като контрол на количеството валежи над земеделските площи.

Ще се съхрани ли анонимността в интернет?

И днес значителна част от своята анонимност в мрежата хората губят по собствена воля. Социалните мрежи и другите съвременни средства за комуникация доведоха до това, че потребителите сами се разкриват в интернет, публикувайки свои снимки, местата, където се намират и т.н. Така че проблемът отново ще е в ръцете на хората, ползващи мрежата. Отделен въпрос е работата на властите в различните държави за защита на гражданите. Съществуват много начини за заобикаляне на ограниченията в интернет. С всяка година се развиват не само хакерските умения, но и системите за защита на ползвателите. Тази надпревара ще продължи и след 20 години, но специалистите са оптимисти, че все пак защитата ще вземе превес.

Изкуственият интелект ще влезе ли в административното управление?

Да. И сега голяма част от административните процеси може лесно да се прехвърлят на изкуствения интелект. Електронните устройства обработват много повече данни и откриват грешките по-бързо от човека. Няма никакви препятствия пред създаването на подобни технологии.

Какви успехи ще постигне човечеството в Космоса?

Това ще зависи от инвестициите, защото създаването на спътникови системи и въобще изучаването на Космоса е много скъпо занимание. Що се отнася до удвояването на Луната или други планети, това ще зависи от потребностите на човечеството от редки минерали. Ако през следващите 20 години се намерят ентусиасти като Илон Мъск, готови да вложат огромни средства в тази дейност, е възможен някакъв скок. В противен случай ситуацията с усвояването на Космоса едва ли ще се промени кардинално, въпреки че технологиите ще се усъвършенстват.

Сподели във Facebook