Преимуществата на интернет може да се описват безкрайно. Това е и свободен достъп до голям обем информация, и възможност да поддържаш връзка с приятели и роднини, които се намират на огромни разстояния от вас. Чрез глобалната мрежа можеш просто да гледаш любим филм или да слушаш музика. Интернет действително стана неотменна част от живота на съвременния човек. Но някои потребители така са се потопили във виртуалния живот, че наистина са станали зависими и губят връзка с реалността. Те не могат и ден да прекарат без интернет.

Специалистите предлагат 6 начина, които биха помогнали на хората, попаднали в капана на глобалната мрежа:

  1. Като начало се допитайте до близките си. Нека те да ви кажат доколко интернет ви пречи в общуването с тях, колко често не ги чувате, вглъбени в смартфона или таблета, забелязали ли са някакви промени в поведението ви в последно време.
  2. Сега оценете самия себе си. Помислете си кое ви носи повече удоволствие – личните срещи с приятели или непрекъснатото общуване в социалните мрежи. Изпитвате ли чувство за самота? Къде по-често се сблъсквате с негативни емоции – в реалния или във виртуалния живот?
  3. Ако сте стигнали до извода, че интернет е повлиял негативно върху живота ви и му отделяте прекалено много време, трябва да действате. Като за начало не посягайте към смартфона, когато се чудите какво да правите, когато сте разстроени или обидени. Опитайте се сами да се справите с негативните емоции и си намерете друго занимание извън интернет.
  4. Ако непрекъснато общувате в социалните мрежи, започнете да си водите дневник. Не мислете, че това е старомодно. Споделяйки мислите си с белия лист, вие няма да се притеснявате как те ще бъдат оценени от приятелите ви в интернет.
  5. Не ходете непрекъснато със слушалки, защото те ви изолират от външния свят.
  6. Научете се да правите паузи, когато ползвате глобалната мрежа. Може да въведете правило, според което през почивните дни например няма да влизате в интернет.
Сподели във Facebook