От 2020 година всеки жител на Поднебесната империя ще получи своя лична оценка, от която ще зависят неговите права, привилегии и в крайна сметка – свобода. Психически Китай отдавна е готов за цифровата диктатура. Скоро ще бъде готов и технологично.

Как ще бъде съставен рейтингът

Системата за социален рейтинг се тества в Китай от 2014 г. Особеното при нея е, че не хората ще оценяват поведението на околните, а това ще се прави от изкуствен интелект. На първо място той е безпристрастен, а на второ – не допуска грешки.

Днес проектът се тества в пилотен режим в 40 града. Ако навреме си платите данъците, кредитите или алиментите, участвате в доброволчески акции, давате кръв и др., то вие ще получите по-висока оценка в балове и ще бъдете регистрирани в „червения“ списък. Ако не изпълнявате финансовите си ангажименти, държите се грубо в градския транспорт, нарушавате правилата за движение, оскърбявате ползвателите в социалните мрежи или извършвате обществено опасни деяния, вие ще влезете в „черния“ списък. За вас ще бъде затворен входът към луксозните хотели и ресторанти, децата ви няма да бъдат приети в частни училища, няма да получите билет за спален вагон, а на митницата ще бъдете проверявани много по-щателно. И още – ще ви бъдат отказани субсидии или кредит и няма да ви назначат на работа в държавно учреждение.

За благонадеждните жители на Китай, които са в „червения“ списък, се предвижда цял комплект от поощрения, въпреки че някои от тях изглеждат смешни. Тези хора ще мога да използват обществени велосипеди за по-дълго време, ще имат право да вземат повече книги от библиотеката, ще преминават безплатни медицински прегледи и ще получават всякакви бонуси и отстъпки при покупки на стоки или плащане на сметки.

Доволни ли са китайците от новия проект

Дигиталната система става все по-мащабна. В нея се включват нови ведомства и компании. През миналата година на 17 милиона китайци са отказани билети за самолет, а на 5,4 милиона за високоскоростните влакове. Всички тези хора са били с нисък рейтинг и са в списъка на неблагонадеждните главно заради неплатени данъци и глоби.

Естествено, западните средства за масова информация са в ужас от китайския проект. Според тях той ограничава правата на човека и подлага хората на тотален контрол. Проведени от чужди социолози допитвания обаче показват, че 80% от населението поддържат идеята и одобряват рейтинга за оценка на благонадеждността. При това тези хора предимно са образовани и с високо ниво на доходи.

Причината за одобрението се крие в китайския манталитет, както и в начина, по който възприемат текущите проблеми. Жителите на Поднебесната са свикнали да поставят обществения интерес над личния. В същото време в китайското общество силно е нараснало нивото на недоверие и подозрителност. Това се смята за един от най-големите проблеми на страната. Затова значителна част от населението не е против властта да вземе нещата под контрол и леко да затегне гайките. А и обявените цели на проекта са в съзвучие с очакванията на повечето жители на Китай. Става въпрос за подобряване на моралния облик на гражданите, повишаване на патриотизма и понижаване на престъпността.

Всички под контрол

От следващата година системата за социален рейтинг ще стане централизирана и под контрол ще попаднат всички жители на Китай, а баловете ще се измерват в реално време. Как обаче ще бъде направено това технологично?

Китайските инженери и IT специалисти имат отговор на този въпрос. Например в страната започна масово производство на автомобили, снабдени с устройства, които сами препращат различни сведения до компетентните органи. Това може да бъдат данни за местонахождението на автомобилите, скоростта, с която се движат и маршрута им. А шофьорите няма да могат да избегнат нито глоби, нито попадане в „черния“ списък.

В страната са монтирани 176 млн. видеокамери, а след година към тях ще се добавят още 500 млн. Всички те са включени към системата за разпознаване на лица, снабдени с изкуствен интелект. Тази система умее например да засича подозрителни минувачи по поведението и походката и да отправя сигнал в най-близкия полицейски участък. А в някои китайски провинции с очила за допълнена реалност, способни да разпознават лица, са снабдени даже уличните патрули.

Видеокамери, които откриват граждани, търсени от полицията, са разположени във всички концертни зали и други обществени места. Интелигентните алгоритми улавят е най-малкото нарушение, като откъсване на цвете в парка или градинката. Системата за видеонаблюдение се използва и при входа на обществените тоалетни, за да не могат посетителите да крадат тоалетна хартия.

Дигиталните технологии анализират не само лицата на хората, но и покупките им, запознанствата, местата им на пребиваване, поведението им в интернет. В зависимост от събраната информация се прави извод за благонадеждността на гражданите.

Засега системата за социален рейтинг все още допуска грешки. Например актриса, чиято рекламна снимка е монтирана на автобус, била глобена за неправилно пресичане на улицата. Но всички са убедени, че китайците ще се справят с тези проблеми.

Сподели във Facebook