Специалисти от Световния икономически форум проведоха изследване и доказаха, че след 7 години половината от работните места ще бъдат заети от роботи. Според учените през 2025 г. изкуственият интелект ще превземе 52% от човешките дейности. Днес този процент е 29.

Експертите обаче бързат да успокоят хората – те все пак няма да останат без работа. Масовото роботизация, естествено, ще намали броя на някои служители, но от друга страна ще предостави нови работни места. Резкият скок в нивото на роботизация ще определи и новите задачи на хората.

Специалистите от Световния икономически форум отбелязват, че там, където изкуственият интелект може да замени човека, вече го прави. Този процес е неизбежен и няма защо да предизвиква особени тревоги. В някои страни счетоводителите са заменени с роботи, а секретарките с компютри. Но има и ще има професии, уверени са експертите, с които изкуственият интелект няма да се справи. Това са маркетингът, рекламата, туризмът, обслужването на клиенти, както и много други.

Сподели във Facebook